Kvotering dålig metod anser studenter
Kvotering är inte bästa metoden för att avhjälpa snedrekryteringen till universitet och högskolor, säger Uppsala studentkår och Liberala studenter i kommentarer till Juridicums kvotering vid intagningen av nya studenter.
kriterierna för kvoteringen, berättade UNT i gårdagens tidning, var att de sökandes båda föräldrar skulle vara utlandsfödda. De sökande som stämmer universitetet har Sverigefödda föräldrar och känner sig nu diskriminerade på grund av sin svenska härkomst.
Otydliga direktiv
Det finns en två år gammal lag om likabehandling av alla studenter, som universitet och högskolor skall leva efter.
Samtidigt medger Högskoleverket alternativa förfarande för intagningen av högst 10 procent av de sökande till olika högskoleprogram.
— Regeringen har varit alltför otydlig i sin beskrivning av det alternativa urvalet, anser Uppsala studentkår och välkomnar en utredning av kvoteringsärendet på Juridicum.
— Det har hittills varit oklart om universitetets val av urvalsmetod strider mot diskrimineringslagstiftningen eller inte. Det vore därför bra för det fortsatta arbetet med mångfaldsfrågor om ärendet prövas juridiskt, säger Anna Neuman, vice ordförande i Uppsala studentkår.
Enligt vad UNT erfar välkomnar även Högskoleverket en prövning av Uppsalaärendet för att uppnå just den tydlighet, som Uppsala studentkår efterfrågar.
Kåren uttalar sig inte om huruvida universitetets anmälda uttagningsmetod är bra eller dålig, men varnar för att studenter, som kvoterats in, kan komma att känna sig och behandlas som ett slags andra klassens studenter.
Trubbigt instrument
— Uppsala universitets intentioner är de bästa. Men kvotering är ett alldeles för trubbigt instrument. Eftersom det leder till denna typ av uppenbar diskriminering bör inte statliga institutioner ge sig in i kvoteringssoppan, säger Johan Britz ordförande för Liberala studenter, som också är kritiska till det alternativa antagningsförfarandet..
— Ett bättre sätt är att införa alternativa antagningsformer. Programspecifika tester i kombination med intervjuer är en väg att gå, säger han.
Uppsala universitets försök att öka andelen juriststuderande med varierande kulturell bakgrund via kvotering, är det enda i landet, enligt Anne-Marie Liberg, informatör vid Högskoleverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!