Kemiolyckor leder till storstädning
Ett flertal allvarliga olyckor med kemikalier har inträffat på Uppsala universitet det senaste året, skriver Arbetsmiljöverket i en rapport. Nu ska alla gamla kemikalier rensas ut.
Mikael Olsson jobbar med att ta emot kemikalier från alla institutionerna som nu gör en storstädning bland gamla kemikalier
Foto: Linda Forsell
I somras kom en miljökemist vid Biomedicinskt centrum, BMC, i kontakt med trasiga 25-litersdunkar som innehöll bromcyanid. Enligt Ingrid Blomqvist på Arbetsmiljöverket, som efter olyckan gjorde en inspektion på BMC, kan bromcyanid vara livsfarligt. Miljökemisten fördes akut till sjukhus och fick stanna för observation, men klarade sig utan skador. Förpackningarna hade märkningen glykol på ena sidan och bromcyanid på andra.
Arbetsmiljöverket gör bedömningen att en mängd gamla kemikalier fanns stående på olika institutioner och att dessa utgör en allvarlig risk för ohälsa och olycksfall. Vidare står i protokollet från inspektionen att det "kan finnas kemikalier som gömts undan och inte försvaras som de borde, för att de är dyra eller för att de 'kan vara bra att ha' vid ett senare tillfälle och glöms bort".
Uppsala universitets rektor Anders Hallberg beslutade snabbt efter kritiken att alla gamla kemikalier ska ha rensats ut före februaris utgång. Dessutom ska minst ett kemikalieombud på varje institution ha utsetts senast den här veckan, och tydligare rutiner för förvaring och märkning ska införas i vår.
- Jag är mycket nöjd. Det verkar som att vår inspektion fått effekt och universitetet ser nu ut att göra en jättesatsning, säger Ingrid Blomquist.
Hur kan det då komma sig att farliga kemikalier blir stående så länge att förpackningar rostar sönder och märkningen försvinner?
Catharina Svensson är föreståndare på BMC och förklarar det här med många in- och utflyttningar på senare år.
- Det har varit väldigt turbulent. Då kan saker hamna mellan stolarna. Därför är det väldigt bra att det här nu kommer fram och att rektor agerat kraftfullt och snabbt, säger hon.
Ansvaret för kemikalierna ligger på varje enskild institution och därför saknas överblick över hanteringen. Sedan 2005 har man arbetat med att införa ett register för alla kemikalier, men arbetet med systemet har dragit ut på tiden.
- Registret borde ha varit klart, men det har inte funnits tillräckligt med resurser, säger Catharina Svensson.
Det här är inte första gången som allvarliga problem i kemikaliehanteringen kommer fram. 1996 vidtogs stora utbildningsinsatser efter en allvarlig incident. Dåvarande säkerhetschefen Pelle Öhlund sade till UNT att "respekten för kemikalier inte är tillräckligt stor bland lärare, forskare och anställda".
- Jag har sett en stor förbättring och i dag tycker jag att det finns stor respekt. Allt är mycket mer kontrollerat. Men det finns självklart alltid undantag, säger Catharina Svensson.
1998 gjordes en storstädning på BMC då inte mindre än ett ton onödiga kemikalier rensades bort. Nu är det alltså dags igen.
- Men jag tror inte det kommer att handla om ett ton den här gången, säger Catharina Svensson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!