Kårobligatoriet föreslås avskaffas
Är man student måste man vara med i en studentkår, enligt lag. Men det kan komma att ändras. Miljöpartisterna Mikaela Valtersson och Åsa Domeij har lagt en motion i riksdagen som föreslår ett avskaffande av kårobligatoriet. Och det har fått Uppsala studentkår och studentnationer att ta sig en funderare.
Den motion som nu har lagts står två miljöpartister bakom: Mikaela Valtersson, Stockholm, och Åsa Domeij, Uppsala. I förslaget ska kårobligatoriet avskaffas från 1 januari 2006. Motionen har inte formellt lagts av partiet, men Mikaela Valtersson (mp) säger att hela miljöpartiets riksdagsgrupp står bakom. Frågan har länge funnits med i miljöpartiets partiprogram, men tidigare inte drivits. Ett avskaffande skulle befästa föreningsfriheten, som är en del av den svenska grundlagen, anser miljöpartiet.
— Det är stor chans att motionen går igenom. Tillsammans med samtliga borgerliga partier har vi knapp majoritet i riksdagen. Sen kan ju alltid enskilda ledamöter tycka annorlunda än sina partier, säger Mikaela Valtersson (mp).
"Obligatoriet principiellt fel"
Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) har inte tagit ställning i principfrågan. Men de vänder sig emot motionens förslag om ett avskaffande redan från 2006. Vice ordförande Per Anders Strandberg säger att en ordentlig utredning behövs för att kunna garantera studentinflytandet.
Även Uppsala studentkår har diskuterat frågan en del. Men styrelsen har inte enats om vad man ska tycka om motionen, säger Anna Neuman, vice ordförande för Uppsala studentkår. Kårfullmäktige antog i våras ett åsiktsprogram där man säger att kårobligatoriet är principiellt fel.
— Men vi vill se tydliga alternativ på hur kårerna annars ska finansiera sin verksamhet innan riksdagen fattar beslut, säger hon.
Även Uppsalas studentnationer har tagit sig en ordentlig funderare. Daniel Sjöberg, ordförande för Kuratorskonventet som är Uppsalanationernas samarbetsorgan, berättar att man tillsatt en grupp som ska utreda hur nationerna skulle kunna påverkas.
Riksdagen kommer troligtvis att fatta beslut i mars 2004.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!