Kåren säger nej till ny betygsskala

Uppsala studentkår säger bestämt nej till universitetets planer på att införa en egen fyragradig betygsskala. "En dålig kompromiss" är kårens betyg på förslaget.

Universitet2006-12-11 15:13
Kåren har hela tiden kämpat hårt mot den sjugradiga betygsskala som ingår i anpassningen av svensk högskoleutbildning till den europeiska Bolognaprocessen.
- Vi är emot de sjugradiga ECTS-betygen, eftersom vi ser så många nackdelar och nästan inga fördelar, säger Kristina Persdotter, vice ordförande i Uppsala studentkår och ansvarig för utbildningsfrågor.
- Vi befarar att fler betygssteg skulle öka stressen hos studenterna, sänka kvalitén på utbildningen när lärarna gör tentor som är lättare att poängsätta. Vi tror också att grupparbete skulle försvåras och att det skulle bli svårare att bedöma samarbetsförmåga och kritiskt tänkande.

"Dålig kompromiss"
- Sen är vi oroliga för att fler betygssteg kan leda till att gränsen för godkänt sjunker. Det är särskilt oroväckande inom legitimationsyrken.
Trots kårens motstånd mot sju betygssteg tycker hon att det här förslaget om möjligt är ännu sämre.
- Bara två av universitetets nio fakulteter och ingen av studentkårerna vill ha sjugradiga betyg. Att då föreslå en hemsnickrad fyragradig betygsskala med väldigt omoderna beteckningar för alla studenter är en dålig kompromiss. Om Uppsala universitet inför ett helt eget betygssystem kan det försvåra rörligheten både inom och utom Sverige.
Högskoleförordningen föreskriver att något av betygsstegen underkänd, godkänd och väl godkänd ska användas - om inte högskolan bestämmer något annat. Varje högskola får alltså välja själv.
- Vi vill att fakulteter som vill ha kvar dagens två- eller tregradiga betyg ska få ha det, säger Kristina Persdotter.
Nu står kårens hopp till rektor Anders Hallberg.
- Vi hoppas rektor ser till att fakulteterna inte påtvingas ett betygssystem de inte vill ha.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!