Kåren kritisk till fyraårigt studiestöd
Uppsala studentkår är kritisk till att villkora studiemedlet för studenter efter fyra år, som regeringens studiesociala utredning väntas föreslå.
- Det är dåligt. Jag läste själv enstaka kurser innan jag började på mitt program och jag tycker inte att det ska försvåra för någon att läsa ett program, säger Claes Häggqvist på samhällsvetarprogrammet.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
I slutet av mars lägger den studiesociala kommittén fram sitt betänkande. Ett av kommitténs uppdrag har varit att föreslå åtgärder för att öka genomströmningen i högre utbildning - alltså få fler studenter att ta examen på den tänkta tiden.
Redan i dag har studenterna krav på sig: Tar du inte ett visst antal poäng varje termin får du inte fortsatt studiemedel. Nu vill en majoritet i kommittén, där varje riksdagsparti finns representerad, att prestationskravet skärps.
- Vi vill ha ett samlat resultatkrav, att man har ett tydligare mål med sina studier, säger kommitténs ordförande Roger Tiefensee (C) till TT.
Det innebär att en kontrollstation införs efter fyra års studier. Då ska studenten kunna visa upp en tydlig inriktning, annars blir det inte mer studiemedel. Inriktningen ska antingen vara minst 80 KY-poäng, tre av fyra års poäng på en längre högskoleutbildning eller - om studenten plockar ihop sina kurser själv - en kandidatexamen, det vill säga tre års studier med fördjupning i ett ämne.
Roger Tiefensee påpekar att kommittén vill lätta på reglerna för den grupp studenter som läser på läkarprogramet och andra längre utbildningar. De ska få möjlighet att ta studiemedel i totalt sju år, ett år mer än vad dagens regler tillåter.
Uppsala studentkår är mycket kritisk till det nya förslaget som kåren anser riskerar att slå ut människor från utbildningar.
- På det här viset kan man få problem med att få studiemedel om man först börjat studera något men sedan inser att man hamnat fel och vill byta inriktning, något som är ganska vanligt i dag, säger vice kårordförande Malena Ranch.
Enligt henne finns det många skäl till att vilja byta studieinriktning, såväl personliga som sociala.
- Man måste kunna få hamna fel. Annars tvingas människor att gå kvar på utbildningar de inte vill läsa, säger hon.
Uppsala studentkår tror inte att ett villkorat studiemedlet efter fyra skulle få fler att slutföra sina studier snabbare.
- Vi tror att effekten kan bli den precis motsatta, att fler studenter inte klarar av att slutföra sin utbildning alls, utan bara står med studieskulder och ingen examen, säger Malena Ranch.
Vill man få fler att slutföra sina studier i tid bör man i stället ta till positiva satsningar, anser Malena Ranch.
- Det vore bättre att hjälpa studenterna genom mer studievägledning, fler lärarledda lektioner och högre studiemedel. Då skulle fler kunna koncentrera sig på studierna på heltid och slippa jobba vid sidan av, som hälften av alla studenter gör i dag, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!