Ingen säker effekt av fiskolja vid alzheimer

De flesta patienter med Alzheimers sjukdom blir inte bättre av ett dagligt tillskott av fiskolja. Men kanske kan fiskolja motverka en försämring om den sätts in i ett mycket tidigt skede av sjukdomen.

Universitet2006-10-11 00:01
Det visar resultaten av en prövning på 174 patienter med Alzheimers sjukdom, som gjorts i samarbete mellan forskarevid Karolinska Institutet och Uppsala universitet.
"Våra fynd ger inte stöd för någon allmän rekommendation att behandla Alzheimers sjukdom med fiskoljepreparat rika på fettsyran DHA", skriver forskarna i det nya numret av facktidskriften Archives of Neurology.

Prövningen, som är den första i sitt slag, gjordes mot bakgrund av studier som pekat på att fiskätare drabbas av Alzheimers sjukdom i mindre utsträckning än andra. En förklaring till detta skulle kunna vara att fisk innehåller mycket av så kallade omega 3-fettsyror.
I den nya studien fick patienterna under ett halvår dagligen ta antingen fiskoljekapslar eller overksamma placebokapslar. Sedan testades deras minne och andra så kallade kognitiva funktioner.
Testerna visade det inte fanns några skillnader mellan dm som fått fiskolja och dem som fått placebo. I båda grupperna hade den kognitiva förmågan avtagit ungefär lika mycket.

I en grupp med 32 patienter med den allra mildaste formen av Alzheimers sjukdom var dock försämringen klart mindre bland dem som fick fiskolja än bland dem som fick placebo.
"Det krävs dock studier i större grupper med lätt nedsatt kognitiv förmåga, inbegripet dem med risk för Alzheimers sjukdom, för att ytterligare undersöka om omega 3-fettsyror kan bromsa sjukdomsförloppet i ett tidigt skede", skriver forskarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!