Högskoleverket: Universiteten ska inte ge nybörjarkurser
Universiteten ska inte ge rena nybörjarkurser i moderna språk för att klara sin ekonomi, anser Högskoleverket. Uppsala universitet erbjuder nybörjarkurser i spanska, italienska, tyska och ryska.
Enligt Högskoleverket är valfriheten på gymnasieskolan en orsak. För att få högre betyg väljer många ungdomar bort jobbiga språkämnen på nivåer som ger behörighet till högskolans språkstudier. Att kraven på språkstudier för blivande språklärare i grund- och gymnasieskolan har sänkts gör saken ännu värre.
För att rädda sin ekonomi har många högskolor börjat erbjuda rena nybörjarkurser i moderna språk. De kan stå för upp till 60 procent av inkomsterna. På Uppsala universitet erbjuds nybörjarkurser i italienska, spanska, tyska och ryska.
Sedan nyår har Högskoleverket kritiserat detta i flera rapporter.
— Att anordna nybörjarkurser i de stora gymnasiespråken är tveksamt, anser universitetskansler Sigbrit Franke.
Hon tycker det är oacceptabelt att en del språkämnen är beroende av kurser som egentligen hör hemma på gymnasiet, i komvux eller hos studieförbunden.
Besk kritik
I mitten av januari fick utbildningen i italienska på Uppsala universitet besk kritik av Högskoleverkets granskare. I ett läge där ämnet dras med gamla skulder har nybörjarkurser utan förkunskapskrav blivit räddningen. 60 procent av helårsstudenterna i italienska på Uppsala universitet är nybörjare.
Nybörjarkurserna skulle möjligen vara berättigade om de fungerade som rekryteringsbas för A-nivån, men så är inte fallet. Ytterst få studenter läser vidare på A-nivå. Ytterligare brister gjorde att Högskoleverket ifrågasatte examensrätten i ämnet på Uppsala universitet. Allvarligast var att utbildningen inte anses hålla akademisk nivå.
Den färska utvärderingen gäller spanska, som egentligen är ett undantag i den dystra bilden för högskolans språkutbildningar. Ämnet har expanderat kraftigt sedan början på 1990-talet och är på många håll det största främmande språket efter engelskan. I gymnasieskolan har spanska snabbt blivit ett populärt tillvalsämne.
Räddar ekonomin
Trots det har många universitet och högskolor startat rena nybörjarkurser i spanska för att locka fler studenter och därmed rädda sin ekonomi.
Högskoleverkets kritik är ungefär densamma som i fallet med italienskan. Verket ifrågasätter lärarnas kompetens och frågar sig om högskolan verkligen ska syssla med rena nybörjarkurser när de inte fungerar som rekryteringsbas.
På Uppsala universitet lockar nybörjarkursen i spanska hundratals sökande, men ytterst få går vidare till högre kurser.
Enligt verkets granskare ser varken lärare eller institutionsledning nybörjarkursen i spanska som något positivt, bortsett från att den stärker institutionens ekonomi. Nybörjarkursen uppfattas i stället som något man påtvingats av fakulteten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!