Högkolekurs i golfbaneskötsel på Ultuna
Nästa höst börjar troligen 30-talet studenter en högskoleutbildning i golfbaneskötsel i Ultuna.
Efter Skottland har Sverige flest golfspelande invånare i Europa, säger Maria Strandberg, forsknings- och utvecklingschef på Svenska golfförbundet.
Hon är positiv till utbildningen som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, planerar.
— De kommer att vara väldigt användbara. Vi har inte tillräckligt med utbildad banpersonal. En stor del av våra banskötare är på väg i pension.
Arbetslösa målgrupp
Utbildningen är ettårig och riktar sig till dem som har en kandidatexamen och vill få en arbetsledande ställning. Främsta målgruppen torde vara arbetslösa ekonomer och biologer med golfintresse. Och de kommer att få upp ögonen för utbildningen, tror Maria Strandberg.
— Det är en näring med gott om jobb och bra löner.
Studenterna ska lära sig sköta gräs och mark på spelytorna — gödsling, vattning och vinterskötsel. Därutöver ingår kurser i ekonomi, arbetsledning, ekologi och miljökonsekvensbeskrivning.
De välklippta spelytorna utgör bara mellan 20 och 30 procent av en golfbana. Resten är också viktig.
— Om det finns orkidéer i någon dunge måste man kunna ta hand om dem. Det har ett mervärde som kan öka förståelsen hos myndigheter för golfbanor, säger Mats Linde, universitetsadjunkt vid SLU.
Ingen "grön" utbildning
Att SLU planerar en miljöanpassad forskningsgolfbana innebär inte att utbildningen blir grön.
— Man får lära sig både hur man använder kemiska bekämpningsmedel och lättlösliga näringsämnen, och hur man gör för att klara sig utan. Jag kan inte tänka mig att utbildningen skulle kallas ekologisk golfbaneskötsel, det blir en för begränsad arbetsmarknad, säger Mats Linde.
Letar efter mark
SLU, Svenska golfförbundet, Uppsala kommun och Kåbo golfklubb letar efter mark där den planerade forskningsgolfbanan kan anläggas.
I vintras avskrevs det tänkta området i Ultuna eftersom SLU bedriver annan forskning där.
Området ska vara stadsnära och stort. Omkring hundra hektar krävs för en 18-hålsbana.
— Det ska gå att nå med stadsbussar och med cykel för så många som möjligt. Det finns tre områden i randen som är tänkbara, säger Klas Eckerberg, prefekt vid SLU.
Nu diskuterar gruppen med markägarna. Förutsatt att de är positiva hålls ett möte med kommunpolitiker den 20 september.
Fotnot: Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap vid SLU i Ultuna har i sommar föreslagit universitetets styrelse att i september godkänna utbildningen. SLU fortsätter med enskilda kurser i golfbaneskötsel för redan verksamma.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!