Hård kritik från revisorer
Internrevisionen vid Uppsala universitet kritiserar det ekonomiska samarbetet med Akademiska sjukhuset. Institutioner och kliniker bryter mot gällande lagar och förordningar på flera viktiga punkter, skriver revisorerna.
Den ekonomiska hanteringen var bristfällig. I granskade budgetar gick det inte alltid att se om pengarna skulle användas vid universitetet eller sjukhuset. Moms och högskolemoms hade hanterats felaktigt i 20 procent av de granskade fakturorna till landstinget och i över hälften av landstingets fakturor till universitetet.
Saknar tillstånd
Tillstånd har inte begärts från Juridiska avdelningen innan undervisning köpts in från landstinget, och lagstadgad upphandling av varor och tjänster har sällan gjorts.
På alla forskningsanslag läggs numera en avgift som ska täcka universitetets administrativa kostnader. Såvitt Internrevisionen erfar ger Lions cancerforskningsfond inte längre några anslag till universitet av det skälet. Däremot har sjukhuset fått miljonanslag från fonden.
Internrevisionen säger sig också ha förstått att anslag från Cancerfonden i allt större utsträckning tas emot av sjukhuset, som har lägre påslag.
Internrevisionen har också granskat leasingavtalen vid Uppsala universitet. De är visserligen inte så omfattande, med ändå hittade revisorerna stora brister i hanteringen.
Avvråder hyresavtal
Enligt gällande regler får utrustning bara hyras om det blir billigare än inköp. Så blir sällan fallet om utrustningen ska användas någon längre tid. Universitetets internbank brukar avråda från hyresavtal. Internrevisionen granskade 89 avtal på mellan 1 800 och 15 miljoner kr. De flesta gällde kopieringsmaskiner och annan kontorsutrustning, men kaffeautomater och bilar förekom också.
Två avtal innehöll en kalkyl, men ingenstans hade någon jämförelse gjorts mellan hyra och köp. I stället har utrustning hyrts länge, i ett fall under 15 år.
Upphandling har sällan gjorts, inte ens när tröskelvärdet för EU-upphandling överskridits.
Ej undertecknade
Trots påstötningar har institutionerna haft stora svårigheter att leta reda på gällande hyresavtal. De har sällan diarieförts. En del avtal var inte ens undertecknade av motparten.
Vart fjärde hyresavtal har undertecknats av personer som inte haft någon som helst attesträtt för universitetets räkning. Ett fyraårigt hyresavtal på 2,5 miljoner kr har till exempel undertecknats av en person som fått attesträtt, trots att han egentligen jobbade på en helt annan institution!
Internrevisionen kräver nu att bristerna rättas till så att gällande regler följs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!