Gratis utbildning lockar utländska studenter
svenska högskolan är gratis. Det lockar allt fler utländska studenter. I fjol var de rekordmånga, hela 26 000. Uppsala universitet har sagt ja till avgifter för utomeuropeiska studenter.
- Sanningen är att jag inte har bestämt vad jag tycker. Vi fortsätter att bereda frågan, förklarade Lars Leijonborg (fp) när 46 europeiska länders utbildningsministrar möttes i London.
Uppsala universitet har sagt ja till avgifter för utomeuropeiska studenter vid två tillfällen. Lars Fransson, som just lämnat posten som chef för universitetets internationella kansli, tycker dröjsmålet är beklagligt.
- Om Uppsala universitet vill erbjuda utbildning mot betalning så har vi tappat mycket mark. Efter nästan tio år har vi fortfarande inget beslut. Min personliga åsikt är att Sverige har hamnat i ett sämre konkurrensläge gentemot andra länder genom den här långbänken. Vi förberedde oss på att ett beslut skulle träda i kraft hösten 2009. Nu lär det minst dröja ett år till.
Uppsala studentkår gläds över att frågan ligger på is. Kåren befarar att avgifter för utomeuropeiska studenter kan vara första steget på väg mot att avgiftsbelägga hela högskoleutbildningen.
Avgiftsfrågan har utretts vid två tillfällen under 2000-talet och förslagen har varit ute på remiss. Uppsala universitet sade ja redan 2001, liksom de flesta andra svenska universitet, men regeringen lade frågan på is. 2005 tillsattes en ny utredning.
- Den här gången skulle Erland Ringborg inte utreda om avgifter skulle införas utan hur ett sådant system skulle kunna se ut, påpekar Lars Fransson.
Förslaget lades fram i januari 2006. Uppsala universitet sade ja på nytt, men sedan har inget hänt.
Under de senaste åren har antalet utländska studenter ökat dramatiskt i den svenska högskolan, på Uppsala universitet från 1 111 läsåret 1997-98 till 1 725 vid den senaste räkningen läsåret 2004-05. 2007 är de ännu fler.
- Men det är bara cirka 300 av dessa studenter som skulle drabbas om avgifter infördes, förklarar Lars Fransson.
De läser något ett engelskspråkigt masterprogram, ingår inte i något studentutbyte och kommer från ett land utanför det europeiska samarbetet. Avgiftsfrågan rör alltså inte den vanliga grundutbildningen eller forskarutbildningen.
Handelshögskolan i Stockholm har den överlägset största studentrörligheten i landet med 23,2 procent in- eller utresande studenter. SLU och Uppsala universitet ligger nära riksgenomsnittet med 10,4 respektive 8,3 procent.
Det är fortfarande svårt att få studenter från Uppsala universitet att läsa utomlands. Målet 800 per år har inte uppnåtts. Dåliga språkkunskaper gör till exempel att många utbytesplatser på tyska och franska universitet inte utnyttjas.
- Till Uppsala skulle vi kunna få ännu fler utländska studenter bara vi kunde ta emot dem. Bostadsfrågan är fortfarande en hake, säger Lars Fransson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!