Gästforskaren inte välkommen tillbaka
Andrey Zamyatnin, den ryske forskare som misstänkts för spioneri, får med all sannolikhet inte komma tillbaka till SLU.Att han lämnat information till främmande makt har väckt forskarvärldens känslor, och nu arrangerar SLU ett seminarium där universitetsrektorer och Säkerhetspolisen, Säpo, ska delta.
— Det är nu mer eller mindre bestämt att han inte kan komma tillbaka. Mot bakgrund av vad han har gjort så vill vi inte ha honom kvar, men fyra års finansiering och en duktig forskare försvinner, säger Christer Jansson, professor vid den institution där Andrey Zamyatnin arbetade.
Förundersökningen lades nyligen ned i brist på bevis. Men det är klarlagt att han till främmande makt lämnat ut uppgifter om sina kolleger och om forskningen.
Beviljas inte
Det gör att SLU troligtvis inte behöver ta ställning för eller emot en återkomst. Redan i december sökte han dock uppehållstillstånd.
— Med 99 procents säkerhet beviljar inte Migrationsverket ansökan, som kommer att granskas av Säpo. Och skulle han bara resa hit behövs visum, och det är också osannolikt att han får, säger Caroline Sjöberg, personalchef.
Skulle han trots allt ta sig till Uppsala så kommer SLU:s personalansvarsnämnd ta ställning till om han agerat bedrägligt och illojalt mot arbetsgivaren.
— Man kan nästan säga att det är klart att han inte kommer tillbaka till sin tjänst, säger Caroline Sjöberg.
Väckt starka känslor
Att en gästforskare har lämnat ut uppgifter till främmande makt har väckt känslorna inom forskarvärlden. Om en knapp månad kommer därför SLU arrangera ett seminarium dit rektorer vid högskolor och universitet, Säpo, kungliga vetenskapsakademin, företrädare för näringslivet, med flera, ska bjudas in.
- En massa frågor om forskarvärldens öppenhet, det internationella utbytet och industrispionage har rests och flera universitet har vänt sig till oss, säger Pernilla Björk, informationschef på SLU.
Att fortsätta att värna öppenheten måst dock vara det centrala, menar hon.
— Det handlar ju om kvaliteten på vår verksamhet. Samtidigt måste vi vara vaksamma på vad vi kan bli arenor för.
Redan i nästa vecka kommer ett internt seminarium att hållas på SLU.
— Vi har andra gästforskare och andra institutioner som undrar vad som egentligen har hänt. Det är viktigt att de får veta det, säger Pernilla Björk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!