Få kan leva på studiemedel

Bara var tredje student kan leva på studiemedlen. Allt fler blir beroende av tilläggslån. Det visar en enkänt som Centrala studiestödsnämnden, CSN, har gjort bland 3 000 studenter.

Universitet2004-04-05 15:45
De dystra siffrorna kom fram när CSN skulle följa upp 2001 års studiestödsreform. Det var den största förändringen sedan studiemedel infördes i mitten på 1960-talet och vuxenstudiestöd tillkom tiotalet år senare.
Nu kräver både Sveriges förenade studentkårer och Uppsala studentkår att lånebeloppen höjs.
- Den som läser på högskolan ska kunna försörja sig på studiemedlen. Om så många studenter tvingas jobba extra eller vara beroende av att få pengar från familjen, så innebär det att den högre utbildningen inte är öppen för alla, säger Karin Björklund, vice ordförande i Sveriges förenade studentkårer, SFS.
Uppsala studentkår tycker också att studiemedlen måste höjas.
- Sedan mitten på 90-talet har studiemedlen tappat 22 procent i värde. De borde ligga på 8 420 kr i månaden i stället för 6 900 kr, säger Sofia Larsson, vice ordförande och ansvarig för studiesociala frågor.

Inga marginaler
- Om studiemedlen hade följt prisutvecklingen i samhället skulle fler studenter klara sig. Den sista tusenlappen är ofta den mest kritiska. Det är inte många som har några marginaler om något oförutsett skulle inträffa, till exempel ett läkar- eller tandläkarbesök.
- Många kommer upp till oss på kåren när pengarna inte räcker och ber om hjälp att lägga upp en budget
Hyran äter enligt Sofia Larsson upp en alltför stor del av studiemedlen för många studenter.
- Ett studentrum i Uppsala kan kosta allt från 2 500 till 3 800 kr. Smärtgränsen går nog kring 3 000. Dyrare studentrum är svårare att hyra ut.

Spräcka kalkylen
- Bostadsbristen i Uppsala bidrar till att spräcka kalkylen. Många studenter hyr i andra hand och tvingas flytta ofta, och varje flyttning kostar pengar.
En förbättring kan vara på gång förstudenter med barn.
- Studiesociala utredningen har förslagit att spärren för tilläggslån ska tas bort. I dag måste studenter med barn ha fyllt 25 år och tjänat en viss summa pengar före studiestarten för att få ta ett tilläggslån på 1 700 kr per månad. Nu väntar vi på regeringens proiposition, säger Sofia Larsson.
Många studenter jobbar alltså extra, och CSN kunde se två trender. Visserligen har antalet studenter med extrajobb minskat under åren 2001-2003, men de som jobbar extra arbetar i gengäld fler timmar under terminstid sedan fribeloppet höjdes. Antalet studenter med inkomster över 40 000 kr före skatt har ökat liksom antalet studenter med tilläggslån.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!