Extrapengar till forskning vid Uppsala universitet
Mer kontakt mellan lärare och studenter och fleråriga satsningar på framstående forskning. Det är något av vad Uppsala universitet ska lägga de extrapengar man får av staten på under nästa år.
Den verksamhetsplan som styrelsen antog omfattar också 20 miljoner kronor till vad som kallas en förstärkning av kvaliteten inom utbildningen. Pengarna ska gå till utbildning på högre nivå och till ökad kontakt mellan lärare och studenter på alla nivåer. UNT har flera gånger rapporterat om hur få timmar i veckan många studenter i dag har med sina lärare. Studentkåren har drivit kampanj för en kraftig höjning av undervisningstiden och i dag är man positiv till styrelsens beslut.
- Det är klart att vi önskar ännu tydligare formuleringar, men vi är nöjda med att man nu aviserar att man ska lägga pengar på det här, säger Hanna Mörck, vice ordförande i studentkåren med ansvar för utbildningsfrågor.
Hon är över huvud taget nöjd med verksamhetsplanen.
- I år har vi fått vara med tidigare i beslutsprocessen och många av våra åsikter finns med i planen, säger hon.
En sådan fråga gäller doktoranders anställningsvillkor. Många doktorander lever i dag en osäker tillvaro utanför det social skyddsnät som en vanlig anställning ger. I planen tas nu steg mot förbättrade villkor.
- Vi vill att universitetet ska ha som mål att erbjuda alla doktorandtjänst i stället för stipendier eller utbildningsbidrag. Riktigt så klar blev inte formuleringen, men vi är nöjda med den markering som blev, säger Hanna Mörck.
Styrelsen sade också ja till planer på en socionomutbildning.
Just nu behandlar Högskoleverket ansökan om att få utfärda socionomexamen. Utbildningen ska starta nästa höst och ges med inriktning mot socialt arbete med äldre och funktionshindrade och mot socialt arbete med barn och ungdom. Styrelsen godkände även de treåriga programmen i retorisk och litterär kommunikation, i kulturentreprenörskap och i kultur- och samhällsanalys.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!