''Eva Lundgren har universitetets fulla förtroende''
- Eva Lundgren har Uppsala universitets fulla förtroende, säger Lars Magnusson, vicerektor för samhällsvetenskapliga och humanistiska vetenskapsområdet efter en överenskommelse som på torsdagen träffades mellan universitetet och Eva Lundgren.
Foto: Hans E Ericson
Professor Eva Lundgren friades efter fyra månaders utredning i december 2005 från misstanke om vetenskaplig ohederlighet.
Men utredarna riktade på flera punkter kritik mot hennes sätt att bedriva forskning och ifrågasatte dess trovärdighet.
Utredarnas uppgift var att granska om Eva Lundgren skulle ha ägnat sig åt att hitta på, eller rentav försökt lura omgivningen med fabricerat forskningsmaterial, något som utredarna alltså inte fann belägg för.
Inte ifrågasatt
Däremot kritiserades hon för att inte tillräckligt ha ifrågasatt egna teser och resonemang. På en del punkter sa utredarna också att de inte haft tillräckligt underlag för att kontrollera en del forskningsresultat. Det gäller till exempel redogörelser för svenska och norska barns berättelser om rituella mord, där utredarna inte kunnat granska om dessa berättelser bygger på verkliga händelser.
Några andra exempel på kritiserad forskning:
Slagen dam - Eva Lundgren och övriga medarbetare hävdade i rapporten från 2001 att man nu kan avliva "myten" om att våldet mot kvinnor kan knytas till särskilda grupper av män.
Utredarna ansåg inte att tesen om våldets allmängiltighet har stöd i Lundgrens och andra medarbetares data.
Våldets normaliseringsprocess - Tesen går ut på att mäns våld mot kvinnor sakta bryter ner kvinnan och att våldet slutligen accepteras som en del i vardagen. Utredarna ansåg att Eva Lundgrens tolkningar alltför snabbt och utan problematisering går i en viss riktning.
Rituella övergrepp på barn - En intervjubok med barn och unga, meddetaljerade berättelser om bland annat ritualmord, offer och styckade kroppar. Utredarna uttalade att arbetet uppvisar brister till exempel vad gäller krav på att en forskare ska ifrågasätta, pröva olika tolkningar samt uprätthålla en reflekterande och kritisk forskarroll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!