Ett annorlunda högskoleprov: "Förstår frustrationen"

Många Uppsalabor var glada att de äntligen fått skriva högskoleprovet. "Jag har pluggat inför provet i över ett år", säger Arzo Akbari.

Arvid Umegård och Sara Romanu tar en lunchpaus mellan proven.

Arvid Umegård och Sara Romanu tar en lunchpaus mellan proven.

Foto: Alexzandra Persson

Universitet2021-03-13 18:00

Under lördagen skrevs högskoleprovet i flera utspridda universitets- och skollokaler runt om i Uppsala. I höstas var det endast personer som aldrig tidigare skrivit provet som fick chansen att skriva. Under våren får alla som går sista året i gymnasiet eller är över 18 år skriva provet, antingen 13 mars eller 8 maj. 

– Jag har förståelse för att man är frustrerad om man inte får skriva provet det datumet man vill eller inte får en plats. Vi gör allt vi kan för att få detta att fungera i rådande läge, säger Sherin Mavadafi som är ansvarig samordnare för högskoleprovet i Uppsala med omnejd.

För Arzo Akbari har de inställda proven inneburit att hon inte kommit in på de utbildningar hon har velat. 

undefined
"Jag behöver prestera bra på högskoleprovet för att kunna komma in på den universitetsutbildning jag vill", säger Arzo Akbari.

– Personligen har jag haft väldig otur. Jag hade pluggat till högskoleproven som skulle ha ägt rum i våras och i höstas förra året. Jag behöver prestera bra på högskoleprovet för att kunna komma in på den universitetsutbildning jag vill, säger hon.

Nu är hon lättad över att hon fått chansen att skriva provet efter alla förberedelser. Hon tycker att arrangörerna gjort dagen smittsäker. 

– Dock finns det alltid folk som inte sköter sig. Folk går nära varandra och det bildas köer utanför toaletterna, säger hon.

Atle Bjerneld tycker också att det var tråkigt att han inte fick chansen att skriva provet under 2020. Att man dragit ner på antalet personer som skriver provet i varje lokal tycker han är positivt på flera vis. 

undefined
"Jag tycker att det var skönt att det var färre personer för då får man mer arbetsro när man skriver provet", säger Atle Bjerneld.

– Jag tycker att det var skönt att det var färre personer för då får man mer arbetsro när man skriver provet, samtidigt som man kan hålla distansen, säger han. 

Arvid Umegård och Sara Romanu tar en lunchpaus mellan provpassen. Det är första gången de skriver högskoleprovet och de känner sig nöjda med de insatser som gjorts för att göra provskrivandet säkert. 

undefined
Arvid Umegård och Sara Romanu tar en lunchpaus mellan proven.

– Det har varit väldigt bra. Många har haft på sig munskydd och hållit avstånd, säger Sara Romanu.

Hanna Sjöblom och Olivia Karlsson har också tyckt att det har känts tryggt att skriva provet. 

– Vi har inte haft planer på att skriva provet tidigare, så vi har inte påverkats av de inställda proven, säger Hanna Sjöblom.

undefined
Hanna Sjöblom och Olivia Karlsson tycker att det har känts tryggt att skriva provet.

Under dagen har William Karlsson arbetat som distansvärd i universitetsbyggnaden Blåsenhus för att se till att avstånden hålls under högskoleprovet.

– Jag tycker att folk sköter sig och att de har varit bra på att följa restriktionerna, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!