En sällsynt mör älgmedaljong

Sällan har väl en maträtt blivit så lovordad som älgmedaljongen med kantareller på lördagens promotionsmiddag. - Jag måste tacka för ett otroligt mört älgkött. Det hade jag inte väntat mig! sade hedersdoktor Marit Paulsen när hon höll tal från hedersdoktorerna i Rikssalen.

Universitet2004-10-10 17:12
- Sedan jag kom tillbaka från Bryssel har jag verkligen frossat i att laga mat. Nu ska jag åka hem och fylla den fjärde frysen med just älgkött.
När sedan landshövding Anders Björck höll med Marit Paulsen om att älgen var mör - "och det tackar vi alldeles särskilt för", så var det inte så konstigt att restaurangchef Peter Reichler myste belåtet där han stod i närheten av köksingången och såg till att allt fungerade.
Många av de bortåt 500 gästerna var nog beredda att citera Uppsalas legendariske polismästare friherre Edward Raab, som en gång "tackade för ett översuperbt kalas". Raab, som var berömd för sitt invecklade sätt att skriva rapporter, avled 1901, men lever kvar som förebild för Polis Bergström i Grönköping.

Lite vetenskap om mat och hälsa
Under en promotionshögtid hör det liksom till ordningen att åtminstone någon talare betonar hur viktigt det är med forskning och att det behövs mer forskning. Det gjorde Marit Paulsen till exempel i Rikssalen.
- När det gäller mat och hälsa har vi väldigt lite vetenskap. Det mesta är tro och tyckande. Ibland ska vi bara äta protein eller bara grönsaker eller bara pulver upplöst i vatten. Men vi vet egentligen väldigt lite om hur livsmedelsprocessen påverkar matens kvalitet.
- Men då ska det vara oberoende forskning. När vi tittar i backspegeln ser vi att fettforskningen har bekostats av sockermaffian. Fram för en oberoende och fri nyfikenhetsforskning.

Sällan beslut på vetenskaplig grund
Anders Björck tyckte att alla dessa fantastiska forskningsinsatser måste komma mer till samhällets nytta.
- Jag hade förmånen att sitta 34 år i Sveriges riksdag och jag kan inte påstå att det fanns någon större längtan efter att utnyttja forskningsresultat. Det var sällan beslut fattades på vetenskaplig grund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!