Antagningsregler ändras
Uppsala universitet ändrar på antagningsreglerna. Vid lika meriter ska inte studentens kön avgöra - utan turen genom lottdragning.
I våras tilldömde Uppsala tingsrätt 44 kvinnor 1,5 miljoner kronor i skadestånd från SLU. För att jämna ut könsskillnaden på veterinärutbildningen lät SLU manliga sökande med likvärdiga meriter gå före. Domen har överklagats, och ska tas upp vid Svea hovrätt.
Fallet har visat att den tolkning av högskoleförordningen som universitetet hittills gjort krockar med diskrimineringslagen och därför kan få dem fällda. Under torsdagen bestämde sig universitet därför för att ändra antagningsreglerna. Ingen student ska få förtur till en plats på grund av sitt kön. Vid lika meriter ska man i stället använda sig av lottdragning.
- Universitets bedömning är att nackdelarna är större än fördelarna med det system vi har i dag, så i avvaktan på att rättsläget klarnar blir det lotten som får avgöra vid samma meriter framöver, säger rektor Anders Hallberg som inte är helt nöjd med förändringen.
- Lottning är egentligen inte tillfredsställande, det är inget vi vill ha. Men det är det alternativ som är minst dåligt i nuläget.
Einar Lauritzen, chef vid Studerandebyrån, beskriver beslutet som en kamp mellan en strävan efter ett mer jämställt samhälle och universitet och en fråga om rättvisa för den enskilde studenten.
- Rättviseaspekten för individen har bedömts väga starkare än fördelarna på systemplanet, säger han.
Att det främst är kvinnor som diskrimineras av de tidigare reglerna beror på att de generellt har bättre betyg och utgör en majoritet på populära utbildningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!