Ännu fler tjänster försvinner på SLU
En minskning av antalet anställda vid Sveriges lantbruksuniversitet väntar åter. Nu ska administrationen stöpas om och bli effektivare.
På senare år har de anställda vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, genomgått ett stålbad för att sanera finanserna..
— Nu har vi Sveriges bästa ekonomi, säger Ulf Heyman, universitetsdirektör.
Ändå är det redan dags för nya nedskärningar i personalstyrkan.
— Vi hoppas att mer pengar ska gå till våra kärnverksamheter, alltså forskning och undervisning. Det är naturligt att man alltid försöker att arbeta effektivare, säger Ulf Heyman.
Hur många tjänster som ska bort eller hur mycket pengar som ska sparas vill han inte säga.
— Vi har inga uttalade mål. Men inriktningen är att vi efter att ha gjort investeringar ska ha minskat kostnaderna med 15 procent.
Upplösas
Ramverket för omorganisationen, som direkt eller indirekt berör uppemot 1000 personer, har nyligen lagts fast av universitetets rektor. Nuvarande administration ska upplösas och ett mindre antal nya och större enheter bildas. En av de avdelningar som helt försvinner är SLU Omvärld som omsätter knappt 20 miljoner kronor om året och hanterar frågor om bland annat internationell och nationell samverkan, EU-finansiering, och om innovationer och kommersialisering. Ansvarsområdena kommer nu att läggas ut på de nya avdelningarna
— Hos personalen finns en oro för vad det här innebär för dem. Avdelningen försvinner ju helt, säger Per Andersson, tillförordnad chef på SLU Omvärld.
Han är dock inte avogt inställd till förändringen i sig.
— Självklart finns det ett behov att effektivisera och det finns flera intressanta komponenter i det här.
Fackföreträdare luttrade
Beslut om vilka tjänster som försvinner är inte tagna än, och de fackliga organisationerna avvaktar den processen.
— Vi kommer mer in det här när beslut om detaljerade förändringar tas, säger Lars Lindqvist, ordförande i SACO-rådet.
Han oroas inte så mycket av nedskärningsplanerna.
— Vi är luttrade. Visst är det en stor grej, men det blir inte samma trauma som de senaste nedskärningarna inneburit, säger han.
Fakta/Tidigare besparingar
340 helårsjobb försvann under en treårsperiod fram till 2005, mest teknisk och administrativ personal, men också en hel del lärare, forskare och doktorander. Lokalkostnaderna minskades genom att lokalytorna minskades med 10 000 kvadratmeter bara under 2005.
Förra året gjorde SLU ett överskott på 76 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!