All forskning ska granskas

Som första svenska universitet har Uppsala beslutat att låta utländska experter granska all forskning. På måndagen samlades ett 50-tal experter i Gustavianum. I dag, tisdag, börjar det praktiska arbetet.

Universitet2007-03-26 21:51
Pengar är främsta orsaken till granskningen. Mindre än hälften av universitetets forskningsbudget kommer direkt från staten. Resten är externa anslag som måste sökas i konkurrens med andra universitet.
- För att vara med och slåss om externa anslag måste vi kunna visa att vår forskning håller högsta klass. Vi måste hitta guldkornen, det vi är bra på och områden att satsa på i framtiden, sade professor Joseph Nordgren, som är universitetets projektledare för granskningen.

185 experter från 20 länder har valts ut och varenda institution ska besökas.
- Experterna är indelade i 24 grupper eller paneler. De första sju panelerna är här denna vecka. Resten kommer senare i vår, sista veckan i april respektive andra veckan i maj, fortsätter Joseph Nordgren, som annars är professor i mjukröntgenfysik på Uppsala universitet.
De sju ämnesområden som granskas den här veckan är psykologi, kemi, biologi, teologi, juridik, farmaci och prekliniska medicinska vetenskaper.
- Slutrapporten ska vara klar i juli, så tidsplanen är tuff. Men jag tror det är bra att granskningen inte drar ut på tiden, menar han.

Att få ihop så många framstående forskare har varit ett styvt jobb.
- Första problemet var att hitta forskare i toppklass som känner till ämnesområdet de ska granska men inte har några kopplingar till institutionen i Uppsala. De ska ju vara oberoende experter.
- Nästa problem var att forskare på den här nivån är så upptagna. Ungefär hälften av de tillfrågade tackade nej. De hade inte tid. Vi fick skicka ut över 300 förfrågningar för att få ihop 185 experter.
I varje panel ingår också en svensk forskare från ett annat universitet och en lokal administratör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!