Vid Westerlundska gymnasiet i Enköping har programmet 24 platser. Sedan 2014 har mellan 12 och 22 elever antagits till programmet årligen. Hösten 2018 började 16 elever, majoriteten har namn som indikerar utländsk bakgrund.
– En ökande andel elever har namn som antyder annat ursprung än Sverige. En anledning kan vara att elever kan få plats på yrkesprogram även om de har en fot kvar i introduktionsprogrammet, säger Freddie Sahlin, programrektor.
Att flera med kunskap om andra kulturer och språk söker till vårdutbildningar ser han som en framtidsinvestering:
– Det är bra inte minst för framtida brukare att personal med teoretisk och praktisk utbildning kompletterar varandra med språk och kulturkännedom.
Att programmet inte lockar fler trots goda jobbutsikter, tror han kan förklaras med att 15-16-åringar inte ser vårdyrken framför sig.
– I övre tonåren verkar inställningen ändras och i stället söker man då till Komvux. Men vi har också sett att gymnasieprogrammet ses som ett första steg till en läkarutbildning. Behörighet till högskola får de genom tillvalskurser, säger Freddie Sahlin.
Komvux erbjuder undersköterskeutbildningar på distans. Till den senaste utbildningen antogs 36 av 60 sökande.
– De flesta sökande är mellan 20 och 45 år och den absoluta majoriteten är kvinnor. Av de som antagits nu har 14 utländska namn, men det behöver inte betyda att de är utrikes födda. Andelen varierar men de dominerar inte, säger Viveca Ehrning, chef för Vuxenutbildningscentrum.