Hoppet lever vidare

Trots den tragiska olyckan för en vecka sedan har intresset för fallskärmshoppning ökat på fallskärmsklubben i Tierp. "Det känns skönt, det vore kontraproduktivt att sluta hoppa."

Ett gäng förväntansfulla fallskärmshoppare med Stefan Burström (t.v) i spetsen gör sig redo innan avfärd.

Ett gäng förväntansfulla fallskärmshoppare med Stefan Burström (t.v) i spetsen gör sig redo innan avfärd.

Foto: David Hallerby

Umeå2019-07-21 11:00

I Gryttjom utanför Tierp håller Stockholms fallskärmsklubb till. Det är en strålande solig dag och runt klubbhuset flockas fallskärmsentusiaster i alla åldrar. Fastän det inte märks just i dag, har veckan som gått varit tuff för fallskärmsklubbarna runt om i landet.

För Stefan Burström, chefsinstruktör på klubben, har det varit emotionellt jobbigt på ett personligt plan. Han var bekant med flera av dem som förolyckades i flygkraschen i Umeå förra veckan och har varit i tät kontakt med Umeå fallskärmsklubb och försökt stötta så mycket det går.

– Vi är en väldigt intim och omhändertagande liten grupp. Jag har erbjudit allt stöd jag kan och kollat om det finns något jag kan göra.

Hos klubben har man inte märkt av någon nedgång i antalet kunder eller avbokningar. Stefan Burström har tvärtom märkt att fler hör av sig och vill hoppa.

– När det skrivs om fallskärmshoppning brukar många bli intresserade, även om det är av en så tragisk anledning som en olycka. Jag tycker det känns skönt, det vore kontraproduktivt att sluta hoppa.

Fallskärmshoppning är enligt Stefan Burström en sport förknippad med vissa risker. Han är dock noga med att påpeka att det sker väldigt få fallskärmsrelaterade dödsolyckor.

– I fallet med olyckan i Umeå verkar det ju ha varit planet det var fel på, det kunde lika gärna ha varit några andra än fallskärmshoppare i planet.

En som förbereder sig för att hoppa är Kristin Strömberg-Riffo. Hon har hoppat sedan 2015 och tycker att frihetskänslan är det bästa med fallskärmshoppning.

– Det är klart att jag reflekterat över olyckan i Umeå, fallskärms-Sverige är litet. Vi är som en stor familj. Men jag kommer fortsätta, jag älskar den här sporten, säger hon.

Säkerhetsrutinerna på klubben har inte påverkats nämnvärt av olyckan. Stefan Burström betonar att säkerheten alltid är högsta prioritet.

– Det är klart att man efter en olycka tänker efter: Har vi koll på allting? Men det ingår ju i vårt dagliga arbete att ha full koll på säkerheten. Vi flyger också med ett annat plan än det som var inblandat i olyckan, säger Stefan Burström.

Han ser positivt på framtiden och hoppas på många år till av fallskärmshoppning.

– Jag har 6000 fallskärmshopp i bagaget. Jag tänker göra 6000 till. Hade jag varit orolig för min säkerhet hade jag inte hoppat från första början, säger Stefan Burström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!