Goda gubbar i bagarstugan

Sagas kaka. Saga Eriksson-Ring gjorde också en välgräddad figur.

Sagas kaka. Saga Eriksson-Ring gjorde också en välgräddad figur.

Foto: Anders Badner

Ullfors2015-11-11 15:15

För elever vid särskolan i Tierp har det blivit tradition att någon gång varje år besöka bagarstugan i Ullfors för att baka tunnbröd i vedugn enligt byns gamla recept. Eftersom bröd är kultur finns knappast ett bättre tillfälle än att pricka in besöket under kulturveckorna.

Inför onsdagens besök hade bagarmadamerna Barbro Mohlén och Berit Holmberg varit uppe tidigt för att få upp värmen i ugnen. Därefter vidtog bakbestyren, för exempelvis Emil Hedberg en uppskattad återkomst. Som något av veteran bland bakbord och brödkavlar utnämndes han av madamerna till bagarmästare, med bra koll på ingredienser och handlag.

Resultatet, tunna och fina kakor, några med ansikten, packades försiktigt i påsar inför hemfärd. Fast sanningen är att många försvann som extralunch, med smör och god ost i den mysiga stugan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!