Flyktingbostäder en stor fråga för länets kommuner

Sveriges kommuner har ett hektiskt arbete med att ta fram flyktingboenden till uppemot 212 000 personer – på tre månader. Förvirringen är just nu stor i Uppsala län.

Kommunens säkerhetschef Anders Fridborg vill tacka alla privata initiativtagare som erbjuder sina hem till flyktingar.

Kommunens säkerhetschef Anders Fridborg vill tacka alla privata initiativtagare som erbjuder sina hem till flyktingar.

Foto: UNT/Arkiv

Ukraina2022-03-15 05:00

Under fredagen gav migrationsminister Anders Ygeman (S) länsstyrelserna ett regeringsuppdrag att skaka fram lokaler för att ge flyktingar från Ukraina tak över huvudet. Det är boenden på både lång och kort sikt.

På måndagen hade länsstyrelsen i Uppsala möte med kommunerna om vad det här innebär vad det gäller att ordna fram boendeplatser.

– Samtliga kommuner i Uppsala län hade många frågor till länsstyrelsen vad det här innebär både gällande när boendena ska stå färdiga och hur många de ska vara, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun.

I nuläget är osäkerheten kring hur många platser som kommer att behövas och när lika stor hos länsstyrelsen.

– Det är många som har frågor men ingen som har svar just nu, säger Anders Badner, handläggare på länsstyrelsen i Uppsala. 

Migrationsverkets prognos för hur många flyktingar som kommer till Sverige från Ukraina fram till juni, spänner mellan 27 000 och 212 000. Eftersom man bedömer att en viss andel av dessa kommer att ordna sina boenden själva är prognosen att det kommer att behövas mellan 8 000 och 168 000 boendeplatser.

168 000 flyktingar på fyra månader kan jämföras med flyktingströmmen rekordåret 2015, då det kom 162 877 asylsökande på hela året.  

– Det är ganska oklara förutsättningar i vårt arbete just nu. Ingen vet ju vad som kommer hända med kriget och hur länge det kommer att pågå. Nu försöker vi göra vad vi kan för att få fram så många boenden som möjligt snabbt, säger Anders Fridborg. 

Bland annat har Uppsala kommun plockat fram 70 sängar som stått i förråd sedan de användes till tillfälliga boenden 2015. De monteras just nu i lokaler i Ulleråkerområdet där det finns 40 rum som flyktingar kan komma att bo i.    

Många privatpersoner har tagit initiativ och upplåtit sina hem till flyktingfamiljer från Ukraina och organiserat detta genom privata kontakter och Facebooksidor. Till dessa personer vill Anders Fridborg rikta kommunens tacksamhet. 

– Det arbete privatpersoner gör underlättar för de flyktingar som kommer nu och även om myndigheterna inte förmedlar kontakter mellan flyktingar och personer som vill hjälpa, så avlastar deras arbete systemet. Ni gör en otrolig insats för helheten och ger oss lite mer arbetsro i den här snabbt skiftande situationen. 

Regeringsuppdraget att ta fram flyktingboenden ska redovisas 25 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!