En skara trädgårds- och radiointresserade åskådare och åhörare var på plats i Drömparken när "Odla med P1" kom dit för att direktsända ett program som skulle handla om bävrar, suzukiflugan, frågor till Maj-Lis Pettersson och Drömparken, förstås.
Ulla de Verdier, som är programmets producent, berättade lite om orsakerna till valet av dagens ämnen.
– Eftersom bävrarna ökar så mycket, inte minst i Mälardalen, så ställer de till besvär i en del trädgårdar, sa hon.
Stadsträdgårdsmästare Mona Bergius kunde berätta att bävern inte bara har ställt till en del förtret i folks trädgårdar, utan även i kommunens parker. Som när en bäver satte tänderna i en vacker magnolia och fällde det blommande trädet i samma veva som det internationella magnoliasällskapet skulle besöka Enköping. De fick visa sällskapet stubben under rundturen bland Enköpings magnolior.
SLU:s, Sveriges Lantbruksuniversitets, bäverexpert Göran Hartman var lämpligt nog på plats.
Göran Hartman uppskattar antalet bävrar i Sverige till ungefär 130 000. Varje år skjuts omkring 8 000 till 9 000 bävrar.
Det enkla rådet för den som bor nära vatten och som vill freda sin trädgård mot bäver är att inte plantera bävermat, det vill säga lövträd på tomten.
Förutom bäver handlade programmet förstås också om Drömparken, där krokus blommar och spirar mitt i den i övrigt för gulbruna växtligheten.
– Vad vore Drömparken i april utan lökväxter? konstaterade trädgårdsexperten Lena Månsson som också medverkade i programmet.
Trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson har varit mycket i Drömparken. Hon har tidigare i många år undervisat på Yrkeshögskolans trädgårdsmästarutbildning i Enköping, där kursen har handlat om hur man kan skydda växter, bland annat rosor, från sjukdomar.
– Vi hade en del av våra övningar här. Sedan har ni många fickparker och de har vi verkligen utnyttjat, sa Maj-Lis Pettersson och nämnde särskilt rosorna i Pastor Spaks park.
Det var egentligen två radioprogram samtidigt på plats i Drömparken. SR P4 Uppland passade på att bocka av Enköping på sin turné ute bland lyssnarna. SR gjorde enkäter för att ta tempen på lyssnarna.
– Förhoppningsvis får vi mycket nya insikter om vad publiken vill ha och behöver av Sveriges Radio, sa Liselotte Mellesmo, turnéledare för SR Västmanland och Uppland.
– Vi har uppnått målet med ifyllda enkäter med råge. Folk bryr sig. Det är väldigt roligt och vi förstår att radion är mycket viktig för folk, sa hon.