Utanför lokalen på Kungsängsgatan ringlar en lång kö vid tiotiden under tisdagsförmiddagen. Här har Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten sitt gemensamma kontor med gemensamma handläggare. Innanför ytterdörren står en väktare som cirka var tionde minut släpper in dem som står först i kön, drygt 15 personer åt gången.
Det är kallt och blåsigt.
Nästan längst bak i kön står Olle Milton, som tänkte lämna ett kuvert i myndighetens brevinkast, eftersom han inte litar på den vanliga postgången. Men brevinkastet var stängt.
– Det här är skandalöst dålig service! Jag gick hit redan i går. Då stod folk ända bort på gatan så jag gick hem igen, säger Olle Milton.
Han liksom många andra tycker att det borde finnas andra sätt att lösa problemen än att stänga dörrar och brevinkast.
En dam i 70-årsåldern tycker att myndigheterna åtminstone kunde ordna med sittplatser åt gamla och möjlighet till toalettbesök.
– Jag har opererat knäna och har problem med balansen, igår höll jag på att svimma när jag stod i kön, säger damen som gav upp till slut.
Även personal från Uppsala kommun är starkt kritiska till det nya kösystemet.
– Det här är helt galet. Jag följer varje dag nyanlända hit. I går var vi här klockan nio och kom inte in förrän klockan tolv! Ofta har vi små barn och gamla med oss. De kan inte stå här ute nu när det börjar bli så kallt. Det finns ju massor av plats därinne och det fungerade tidigare. Jag har inte upplevt någon otrygghet i lokalen tidigare, säger bland andra Jamila Moshinesh, från Uppsala kommuns enhet för nyanlända.
Hon vittnar även om att en person som fick svårt att andas inte släpptes in i lokalen.
Uppsalabon Eivor Jordansson står i kön för att få sitt levnadsintyg förnyat.
– Jag har just flyttat tillbaka till Sverige. Så här kan de ju inte ha det! Det finns inget skydd vid regn och rusk och ingenstans att sitta. I Frankrike var det mycket enklare att förnya sitt levnadsintyg, säger Eivor Jordansson.
En enda positiv röst hörs och det är från en person som just varit inne på kontoret.
– Därinne gör de ett jättebra jobb, med tanke på hur många kunder de har, säger Fawcus Richard som just kommer ut från servicekontoret.
Tina Nitz är sektionschef och ansvarar för bland annat servicekontoret i Uppsala. Hon anser att det nya arbetssättet är till fördel för kunderna.
– Jag förstår att man känner så som du beskriver, men på sikt tror jag att det här blir väldigt bra. Vi lär nu kunderna att de kan vända sig till oss digitalt så köerna kommer minska, säger Tina Nitz.
Men alla ärenden kan väl inte skötas digitalt än?
– Nej, men många ärenden går att genomföra digitalt, säger Tina Nitz som inte kan säga när söktrycket kommer minska och kön försvinna.
Det var 9 oktober som det nya arbetssättet infördes. Men en vakt har funnits i lokalen sedan i juli.
Handlar det här om säkerhet eller att ni fått fler besökare?
– Nej, det handlar om att vi ska ha den tid vi behöver med varje kund. Det handlar också om att det blir lugnare i lokalen och att man slipper bli störd eller överhörd av andra när man pratar om sitt ärende, säger Tina Nitz.
Varför har ni stängt brevinkastet?
– Det har man gjort i hela landet. Alla yttre brevlådor har tagits bort av säkerhetsskäl.
Folk föreslår att ni ska placera ut bänkar och sätta exempelvis en Baja-Maja nära kön..
– Det är en annan enhet som har hand om det, men det kommer nog bli ett nej på den frågan. Det är ingen som står i kön i över en timme och vår uppgift är inte att tillhandahålla en toalett.
Vad gör de som inte orkar stå i kön?
– Jag brukar få samtal och sms genom växeln, vi anpassar situationen och bokar in tider ibland för dem som behöver id-kort.
Så de som inte kan stå i kön, kan ringa till dig?
– Jag har inget nummer att lämna ut, men man kan ringa växeln eller ställa frågor på vår webbsida, säger Tina Nitz.