"Åtala Erdogan för krigsbrott"

Yekbun Alp, Uppsalabo med rötter i Kurdistan, har släktingar som drabbats av Turkiets invasion. "En etnisk rensning sker framför våra ögon", säger hon.

Uppsalabon Yekbun Alp har flera släktingar som befinner sig i eller nära Rojava, det område där turkiska soldater attackerat kurder.

Uppsalabon Yekbun Alp har flera släktingar som befinner sig i eller nära Rojava, det område där turkiska soldater attackerat kurder.

Foto: Staffan Wolters

Turkiet2019-10-17 19:45

Turkiets militära angrepp mot kurdernas självstyrande region Rojava de senaste veckorna är i högsta grad verklighet hemma hos Yekbun Alp i lägenheten i centrala Uppsala. 

Hon har flera släktingar i och nära Rojava i norra Syrien och när nätet fungerar har hon kontakt med dem. 

– För några dagar sedan bombade turkiska styrkor min mosters hus i staden Nusaybin. Två unga människor som befann sig vid hennes hus miste livet, berättar hon.

Yekbun Alp arbetar för Vänsterpartiet med internationella frågor. Sedan Turkiet anfallit kurder i norra Syrien efter de amerikanska soldaternas reträtt i början av oktober har hon varit med och arrangerat demonstrationer i Uppsala för att engagera omvärlden. Under fredagen är det dags för nästa demonstration.  

EU har fördömt Turkiets militära angrepp. Yekbun Alp tycker det är dags för politiker i bland annat Sverige att agera mer kraftfullt än så.

– Det måste snabbt införas ett flygförbud över området där Turkiet idag bombar kurder, annars kommer ännu fler att dödas. 

Hon anser att EU ska säga upp det flyktingavtal som ger Turkiet miljarder i utbyte mot att flyktingar inte släpps in i EU.  

– Sverige borde inte finansiera det här avtalet med en enda krona av skattemedel, säger Yekbun Alp.

Hon tycker även att rättsliga processer ska inledas mot Erdogan för kränkningar av mänskliga rättigheter och dödande av civila. Dessutom begär hon att Sverige skickar humanitär hjälp till de kurder som drabbats.

Yekbun Alp tror att Turkiets president Recep Erdogan har som mål att rensa Rojavaregionen från kurder.

– I Rojava lever kurder, assyrier, armenier, syrianier, araber, kristna som muslimer jämställt med varandra. Erdogan är rädd att modellen med jämställdhet mellan olika etniska grupper ska sprida sig till Turkiet. Han har sagt att i Turkiet är det en nation, en flagga och ett folk som gäller.

Yekbun Alp befarar att Erdogans nästa steg blir ett anfall mot kurder i norra Irak. 

– Det är nu det finns en möjlighet att stoppa honom, i morgon kan det vara för sent.

Turkiets president kallar kurderna i norra Syrien för terrorister, inte minst de som sympatiserar med organisationen PKK. På det svarar Yekbun Alp:

– Vem är terrorist, den som angriper eller den som försöker försvara sig? Människorna i Rojava hade inte höjt vapen innan de blev invaderade av Turkiet.

"Min farbror Servan Azad var med i PKK-gerillan och dödades för två år sedan i strider mot turkiska soldater". Det berättar Yekbun Alp.
"Min farbror Servan Azad var med i PKK-gerillan och dödades för två år sedan i strider mot turkiska soldater". Det berättar Yekbun Alp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!