"Kommunen behöver komma hit och se vad vi har"

I Tuna, som ligger i nordöstra Uppsala, bor det drygt 800 personer. Föreningen Tunatorget menar att alla förutsättningar för tillväxt finns – men tycker att kommunen inte ser möjligheterna: "Vi har all potential för utveckling".

Rut Boström, Sivert Nordstrand, Ulf-Peter Holgersson och Lars-Gunnar Karlsson vid servicepunkt Tunatorget i Tuna, som ligger i nordöstra Uppsala.

Rut Boström, Sivert Nordstrand, Ulf-Peter Holgersson och Lars-Gunnar Karlsson vid servicepunkt Tunatorget i Tuna, som ligger i nordöstra Uppsala.

Foto: Henny Bucht

Tuna2021-04-13 08:00

År 2019 invigde föreningen Tunatorget sin servicepunkt via kommunen. Den innebär att de ska ha möjlighet till en ny samverkansform för bättre service ute på landsbygden. Men trots att de har servicepunkten och alla möjligheter till att utveckla bygden i enlighet med Uppsala kommuns Landsbygdsprogram så anser de att de hålls tillbaka från utveckling.

– Vi behöver få folk att flytta ut på landet. Beslutsfattarna på kommunen behöver komma ut hit och se vad vi har. Vi har all potential för utveckling, säger Rut Boström, projektledare för servicepunkt Tunatorget.

undefined
Rut Boström är projektledare för servicepunkt Tunatorget i Tuna.

När UNT träffar Rut Boström, Sivert Nordstrand och Lars-Gunnar Karlsson som ingår i föreningen Tunatorget samt markägaren Ulf-Peter Holgersson vill de lyfta allt som redan finns i Tuna. Bland annat en affär, förskola och en skola upp till nionde klass. Men det vill också påpeka att det behövs mer för fortsatt landsbygdsutveckling.

– I grova drag handlar det om vad landsbygdsutveckling innebär. Kommunen borde bejaka idéer som får småorter att växa. Vi har föreslagit att man behöver inrätta ett landsbygdsråd och landsbygdskontor i Uppsala, där idéer tas emot positivt och man får hjälp att hitta rätt inom förvaltningen, säger Lars-Gunnar Karlsson.

Föreningen säger att de sparkat igång utvecklingen i Tuna men att det kunde gå bättre.

undefined
Markägaren Ulf-Peter Holgersson och Lars-Gunnar Karlsson, medlem i Tunatorgets förening.

– När vi vänder oss till kommunen i stan ska det till så mycket byråkrati och tjänstemännen är tröga att komma till beslut, säger Rut Boström.

Vid ett flertal tillfällen har de kommit med idéer och förslag på tillväxt men kommunen fortsätter att dra på besluten.

– Kommunen kommer inte ut hit och diskuterar våra förslag på plats utan säger bara nej till allt. De hittar alltid skäl att neka, vilket vi menar går emot Landsbygdsprogrammet, säger markägaren Ulf-Peter Holgersson.

I samband med Landsbygdsprogrammet 2017 antog kommunen att utveckla Uppsalas landsbygd, däribland med fler bostäder. Men kommunen ska ha sagt att bostadsbyggande kan störa utsikten i Tuna och hänvisar till kultur- och naturvärden. Enligt markägaren Ulf-Peter Holgersson är det inte våningshus man vill bygga i Tuna, utan vanliga villor.

– De hänvisar till översiktsplanen och att det endast ska byggas intill befintlig bebyggelse, säger han.

För UNT visar markägaren och föreningen en karta över Tuna där det finns byggklara tomter med vatten, avlopp och bredband.

– Det känns trögt att få fart på byggandet. Snart finns bara skog kvar här om vi ska göra som kommunen vill, säger Sivert Nordstrand.

Förutom bebyggelse vill de också ha bättre kommunikation till och från Tuna samt belysning längs vägarna.

– Vi har flera gånger påpekat olycksrisken, men då frågan togs upp för många år sedan ansåg kommunen att det handlar om "trivselbelysning" och att det därför är något vi får bekosta själva, säger Rut Boström.

Föreningen tycker annars att det finns mycket positivt i bygden och många eldsjälar som brinner för utvecklingen. Just nu har de ett projekt på gång med ett motionsspår, frisbeegolfbana, byaodling samt en naturstig med grillplatser och bänkar.

– Tjänstemän och politiker vill ha en levande landsbygd och därför borde man komma ut och se vad vi har här och vilka visioner som finns. Vi vill inte förstöra här, vi vill vårda och utveckla, säger Rut Boström.

undefined
Rut Boström, Ulf-Peter Holgersson, Sivert Nordstrand och Lars-Gunnar Karlsson vid servicepunkt Tunatorget i Tuna, som ligger i nordöstra Uppsala.
Tuna

Tuna är en småort i Uppsala kommun som omfattar bebyggelse nordost om kyrkbyn Tunaby. Småorten är belägen cirka sex kilometer söder om Alunda och cirka 34 kilometer nordost från centrala Uppsala. År 2000 fanns 827 invånare i Tuna. I småorten finns bland annat en förskola, skola, kyrka och en kiosk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!