De var på väg in till Uppsala med en av UL:s bussar, men hann inte så långt innan bussturen blev obehaglig, berättar en kvinna som satt på bussen.
– Jag satt i samtal och sedan, helt plötsligt, börjar jag känna att bussen lutar kraftigt åt ena sidan. Det smäller till, snön yr, man kastas om. Min väska flög till andra sidan bussen.
Bussen hade kört tvärsöver vägen och ner i diket på andra sidan, innan en bro som finns vid platsen. Men det tog inte slut där.
– På något jäkla vänster fick föraren sedan upp bussen på vägen igen och fortsatte köra rakt fram.
Bussen körde över bron och efter bron kommer sedan en kurva, där bussen började sakta in.
– "Nu ska föraren stanna" tänkte jag, men jag ser hur kurvan försvinner och vi åker rakt ut på gärdet så det smäller igen, bussen vinglar till och snön yr, säger hon.
På bussen fanns utöver henne och chauffören ytterligare en passagerare. De gick tillsammans fram till chauffören och när de upptäckte att föraren var medvetslös ringde de 112.
När räddningstjänst, polis och ambulans kommit till platsen hade chauffören dock kvicknat till. Enligt kvinnan fördes chauffören till sjukhus, men var vid medvetande.
Bägge passagerarna klarade sig utan skador.
– Men man var i chock typ, massa adrenalin. Läskigt var det, jag var helt skakis, säger hon.
Peter Mårtensson, områdeschef för Uppland på Mohlins bussar som ansvarar för den aktuella bussen, har i nuläget inte så stor kunskap i ärendet men säger att det finns rutiner för när något sådant här händer.
– Föraren blir utredd medicinskt av läkare och tills vidare kommer föraren inte köra. Det är rutin att i ett sådant här fall tas man ur trafik, säger han.
Gör ni hälsokontroller?
– Ja, det är krav på det. Det måste man göra med jämna mellanrum. Det är Transportstyrelsen som beslutar om det, så det gör man regelbundet som yrkesförare.
Peter Mårtensson understryker att han och Mohlins bussar ännu vet mycket lite om olyckan och inte kan kommentera uppgiften att föraren ska ha svimmat. De inväntar att läkaren rapporterar till Transportstyrelsen om chaufförens hälsa. För att Mohlins sedan ska låta föraren köra igen krävs intyg som visar att denne är frisk.
Händer det ofta att förare blir dåliga under färd?
– Det har hänt tidigare, men jag tror inte det är ofta. Man kan få hjärnblödning eller hjärtinfarkt. Precis som alla andra kan man insjukna, säger han.