– Vi känner igen fenomenet med privatpersoner som erbjuder körlektioner mot betalning. Det är ganska utbrett i Uppsala, säger Sandra Mattsson, skolchef på Nordlanders Trafikskola.
Hon berättar att det i vissa fall finns indikationer om att det är en organiserad verksamhet och att trafiklärarna kan känna igen vissa bilar som dyker upp ofta vid till exempel förarprov.
– Som handledare får man ha 15 personer att köra med, men det finns personer som har långt fler än det. Övningskör man med någon som man inte ha ett godkänt tillstånd med så kan eleven åka dit för olovlig körning, säger Sandra Mattsson.
Förutom att man som elev kan bli dömd för olovlig körning riskerar man att bli ersättningsskyldig om det skulle hända en olycka och det inte finns en heltäckande försäkring.
På branschorganisationen Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, STR, är man väl medveten om problemen. Det är något som förekommer över hela landet, enligt STR. Nyligen uppdagades ett fall där ett nätverk av personer i Karlstad bedrev organiserad körundervisning. Men eftersom straffsatserna för brott mot körskolelagen är så låga valde man att endast åtala huvudmannen för ekonomisk brottslighet. För att komma till rätta med den illegala verksamheten vill därför Berit Johansson, ordförande i STR, se hårdare straff för brott mot trafikskolelagen och tuffare regler i branschen.
– Om det fanns ett register för trafikskolelärare kunde polisen gå in och kolla personnummer om de stoppar någon slumpmässigt. Det borde också vara bättre kontroll när man installerar dubbelkommando i bilen. I dag finns registrerade bilar med dubbelkommando som inte är kopplade till någon körskoleverksamhet, och man kan fråga sig vad de används till, säger Berit Johansson.
Andra åtgärder hon vill se är att körskolebilar får särskilda nummerskyltar på samma sätt som taxibilar har i dag.
– För allmänheten kan det ibland vara svårt att se att det är frågan om svart verksamhet. Bilarna kan vara strajpade och utrustade med dubbelkommando, säger Berit Johansson.
Inför man hårdare regler blir det också svårare att etablera sig i branschen, hur ser du på det?
– Mot bakgrund av de problem vi upplever tror jag att företagen i branschen är beredda att underkasta sig det som behövs. Ju mer sund konkurrens det kan skapa, desto bättre, säger Berit Johansson.