Videon är inte längre tillgänglig
Förra året blev 55 procent i landet godkända på sin uppkörning, visar en rapport från Statens väg-och transportforskningsinstitut (VTI). Det innebär en minskning med fyra procentenheter på tio år.
I Uppsala klarade 46 procent körprovet 2013, mot 49 procent 2004. Pelle Ericsson, utbildningsledare på Nybrons trafikskola, tror minskningen kan bero på att Trafikverket höjt kraven för att klara provet.
–Trafiken på vägarna ökar, vilket kräver större kompetens.
Dessutom har Pelle Ericsson märkt att allt fler i dag väljer att köra upp privat, vilket innebär att många gör provet innan de är redo.
–Det kan bero på att man tycker det blir för dyrt att ta så många lektioner som behövs sedan Trafikverket höjt ribban.
Pelle Ericssons råd till den som vill optimera chansen att lyckas med körkortet är att kombinera körlektioner och privat övningskörning, samt att köra upp via en trafikskola. Att Uppsala ligger under riksgenomsnittet tror han beror på att det är vanligare att köra upp privat i större städer än ute i landet. Ylva Lundin, kommunikationschef på Trafikverket Förarprov, berättar att fler behöver göra om sitt körprov i dag än 2004.
–Trafikverket har fått kritik för långa väntetider till uppkörning. Den som underkänns har rätt att köra upp igen inom två månader, och ökad andel omprov gör att alla som ska ta körkort får vänta längre.
Ylva Lundin tycker det är svårt att spekulera i vad den negativa trenden beror på, men menar att en orsak kan vara att många har otillräcklig kunskap om vad som krävs för att bli godkänd.
–Information finns på Trafikverkets hemsida. Lägg upp en plan tillsammans med din utbildare när du bokat tid så att du har bästa möjliga chans att klara dig.
I Uppsala godkändes bara 44 procent av kvinnorna mot 48 procent av männen som körde upp 2013. Dock syns ingen större skillnad mellan könen på riksnivå. Enligt Sonja Forward, psykolog och trafikforskare på VTI, visar studier att kvinnor är mer riskmedvetna i trafiken, och därför snarare borde ha bättre förutsättningar att klara sig.
–Mer forskning på området behövs. Det kan vara så att både kvinnliga aspiranter och de som bedömer dem ofta är undermedvetet färgade av att bilkörning fortfarande ses som något manligt. Tjejerna tenderar därför bli mer nervösa, och vissa trafikinspektörer kanske är mer kritiska mot kvinnor.