I Öregrund och på Gräsö betyder sommaren turistanstormning, festligheter och intäkter till näringslivet i Östhammars kommun. Men turismen för också med sig ökad trafik. Många kommer med bil från Gävle, Uppsala eller Stockholm och en hel del av dem snurrar runt på gator och torg i jakt på parkeringsplatser. Andra har bråttom genom tätorten för att hinna med bilfärjan över till Gräsö.
”Katastrofen utanför min dörr”. Så kallar rullstolsburna Öregrundsbon Gunilla Blomster trafiksituationen. För att gå på promenad måste hon ha hjälp av hemtjänsten.
– Bara det är ju löjligt. Men det är trottoarkanter där man inte kommer upp, och kommer man upp någonstans så kommer man inte ner. Folk parkerar dessutom varsomhelst i Öregrund och ingen tar någon hänsyn till personer med rullstol eller rullator.
Barbro Andin Mattsson är engagerad i HSO Östhammar, som är en rikstäckande organisation inom handikapprörelsen. Hon delar bilden att trafiksituationen är problematisk i Öregrund, inte minst sommartid. Så kallade gatupratare, skyltar som affärsidkare och krögare ibland ställer upp mitt på trottoaren, är också hinder för personer med funktionsvariationer.
– Visst är Öregrund en turiststad, men krögare behöver inte ställa till det så att det blir extra besvärligt. Gatupratarna kan stå på andra ställen, säger Barbro Andin Mattsson och påpekar att det finns en tillgänglighetslag som ska följas.
Östhammars kommun har ansvaret för flera mindre vägar medan Trafikverket sköter huvudgatan genom orten ända in till färjeläget. Barbro Andin Mattsson har haft dialog med företrädare för både kommunen och Trafikverket och fått visst gehör för nedfasade trottoarkanter. Men mer finns att önska, och på sina håll är det dessutom trångt på gångvägar mellan uteserveringar och biltrafik.
– Det är inte optimalt, säger Barbro Andin Mattsson.
På Östhammars kommun är Anders Hedberg trafiksamordnare på tekniska kontoret. Han kan inte lova några nedfasade trottoarkanter på kommunens vägar i år.
– När den här frågan kom upp hade vi redan gjort färdigt årets asfaltsplan. Det är jäkligt kostsamt och bara i Öregrund handlar det om åtta ställen.
Ska det göras ändå?
– Ja, det är tänkt så om vi får pengar. Vi tittar på det och har begärt in pris.
Kommunen har sedan några år anlitat ett bevakningsföretag för att kontrollera att folk parkerar som de ska.
– Vi jobbar hela tiden för att det ska bli bättre. P-vakterna lappar ganska friskt, men de kan inte vara där hela tiden. Folk är ganska fräcka också och kastar bilen där det passar, säger Anders Hedberg.
Anders Jordeby som är projektledare på Trafikverket säger till UNT att kantsten vid trottoarer har sänkts på fem platser i år i Öregrund, efter önskemål från kommunen. Något mer är inte inplanerat. Däremot ska huvudvägen ända från infartsmacken till färjeläget få ny asfaltsbeläggning, antingen i höst eller nästa år.
– Om kommunen har fler förslag får de gärna ta upp frågan med Trafikverket, säger Anders Jordeby.
En flytt av färjeläget har diskuterats i omgångar. Men Ivan Andic på Trafikverket säger att det i dagsläget inte finns några planer på det. Däremot har Trafikverket tillsammans med Region Uppsala, Östhammars kommun och Kollektivtrafikförvaltningen/UL inlett en åtgärdsvalsstudie för huvudvägen genom Öregrund.
Öregrundsbon Gunilla Blomster hoppas att det snart händer något som ökar säkerheten för oskyddade trafikanter.
– En del bilister pekar till och med finger om de måste köra runt mig när jag fått lov att använda vägen för att alls komma fram. ”Invalider ska hålla sig hemma”, ungefär.