Inga åtgärder görs före 2030

Trafiksituationen i Fannakorset upplevs som frustrerande av många trafikanter. Men några åtgärder i korsningen har kommunen inga planer på för närvarande.

Mästergatan, som går mellan motorgården på Stockholmsvägen och rondellen vid OKQ8 på Salavägen, byggdes bland annat för att avlasta Fannakorset.

Mästergatan, som går mellan motorgården på Stockholmsvägen och rondellen vid OKQ8 på Salavägen, byggdes bland annat för att avlasta Fannakorset.

Foto: Maria Hedenlund

Trafik2018-12-20 20:55

Korsningen Stockholmsvägen/Bangårdsgatan, eller Fannakorset som den mer allmänt benämns, är en vältrafikerad vägkorsning. Då den ligger i en sänka uppstår ibland problem med halka vintertid, främst i Hejarsmidsbacken.

Korsningen har varit föremål för både utredningar och åtgärder av kommunen och 2009 påbörjades en projektering för en ombyggnad.

– Men då prioriterades istället byggnad av Mästergatan och Östra länken, delvis för att avlasta Fannakorset men även för att generellt få ett bättre trafikflöde i Enköping, säger Oskar Forss, trafikplanerare vid Enköpings kommun.

En läsare som hör av sig till EP och som passerar korsningen dagligen upplever trafiksituationen som stundtals kaotisk, med långa köer, cyklister och fotgängare som utsätts för fara när de passerar korsningen och utryckningsfordon som fastnar i trafiken.

– Korsningen har diskuterats hos kommunen i 20 år utan handlande, det är inte acceptabelt. Lämpligt vore att göra en stor rondell, med uppvärmda gator för att lös problemen med halka vintertid, samt en tunnel för cyklister, säger mannen.

Men några planer på en ombyggnad av korsningen finns inte vid kommunen inom den närmaste framtiden. De köbildningar som uppstår anses inte vara tillräckligt stora för att motivera den stora kostnad som en ombyggnad innebär.

Kommunen gör trafikmätningar och observationer i korsningen regelbundet. En omfattande trafikmätning, med filmning av korsningen, gjordes 2017. Den visade att köbildningen är koncentrerad till kortare tidpunkter under för- och eftermiddagar.

– Bedömningen gjordes att Fannakorset bör klara sig utan åtgärder fram till 2030, innan köbildningarna blir så stora att en ombyggnad måste göras, säger Oscar Forss.

Enligt tidigare utredningar är en ombyggnad av korsningen även tekniskt komplicerad. En större vattenkulvert som är viktig för vattenförsörjningen i Enköping löper under gatorna och en ombyggnad skulle därför innebära stora kostnader.

En rondell i korsningen bedöms även utgöra ett stopp för regionbusstrafiken. Främst under vintertid kan en rondell ge stora framkomlighetsproblem för bussarna.

– Vi arbetar på flera olika sätt för att försöka avlasta biltrafiken i korsningen, exempelvis med bygge av fler kringleder, säger Oscar Forss.

Gående, cyklister och kollektivtrafik är även ett prioriterat område i kommunens trafikstrategi och åtgärder kan komma att göras för att säkra deras trafikmiljö i korsningen.

Trafikstrategin

Kommunens trafikstrategi beskriver Enköpings inriktning i arbetet med trafikfrågor i tätorten. Den innehåller övergripande mål och delmål för vad man vill uppnå till år 2040.

Trafikstrategin syftar till att vara vägledande för olika slags utvecklingsplaner, detaljplaner och mer detaljerade trafikplaner och åtgärdsprogram (t ex cykelplan eller parkeringsstrategi).

Ett övergripande mål i trafikstrategin är att två tredjedelar av transporterna i staden ska ske med gång-, cykel- och kollektivtrafik år 2040.

Källa: Enköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!