Riksväg 55 är utpekad som en viktig väg för resor och transporter i regionen. Men standarden på vägen varierar stort vilket gör att även hastighetsgränserna varierar, vissa sträckor av vägen har även stora brister i både trafiksäkerhet och framkomlighet.
Tillsammans med kommuner, regionförbunden, länsstyrelserna och kollektivtrafikmyndigheten har Trafikverket tagit fram studien som ska ge ett underlag för vilka åtgärder man ska prioritera i arbetet med vägen. En grund för arbetet med mer effektiva lokala, regionala och nationella resor och transporter.
I studien finns ett övergripande mål för vägsträckan med en hållbar samhällsutveckling där bland annat hög tillgänglighet, säkerhet och låg miljöpåverkan för vägen prioriteras.
Delmål har satts upp där bland annat kollektivtrafiken ska öka, likaså cykling och gångtrafik där det är möjligt.
Sex åtgärdspaket har tagits fram. Bland annat vill man utreda hur kollektivtrafiken samt gång- och cykeltrafiken kan bli mer attraktiv.
Mötesseparering av sträckan Enköping – Litslena och Kvarnbolund – Uppsala är ett av åtgärdspaketen.
– Samhällsekonomiskt sett är det den sträckan som är viktigast. Det gå mycket trafik mellan Enköping och Uppsala, det är den mest trafikerade delen av väg 55, säger Mikael Klingstedt, utredningsledare vid Trafikverket.
Trafiktätheten på en vägsträcka är ett mått som används för att avgöra var åtgärder ska sättas in. Drygt 10 000 fordon trafikerar sträckan Litslena-Uppsala varje dygn. Hela sträckan mellan Enköping och Uppsala är även ett stort kollektivtrafikstråk.
– Sen prioriteras även gång-cykelvägar, exempelvis kring Skolsta, säger Mikael Klingstedt.
Då väg 55 är en regional väg ska pengar till åtgärder tas ur den regionala planen. För region Uppsala är det ett stort ansvar och en utmaning var man lägger pengarna.
Sträckan mellan Enköping och Strängnäs ligger lite längre bort i tiden när det gäller åtgärder men en fördjupad utredning av sträckan finns med i ett av åtgärdspaketen. I sin översiktsplan är Enköpings kommun tydlig med att en standardhöjning behövs av vägen mellan Enköping och Strängnäs, sträckan finns dock inte med som utpekad i revideringen av länstransportplanen.
– Där måste man även få till något gällande Hjulstabron, säger Mikael Klingstedt.
Kostnaden för en ny bro ligger på mellan en halv och en miljard kronor oberoende på vilken lösning man väljer och förhoppningen är att pengar avsätts för bron i någon av planerna 2018. För att Mälarprojektet, den nya farleden mellan Södertälje och Västerås, ska fungera fullt ut krävs att en ny bro står klar senast 2020.
En fördjupad utredning föreslås även för sträckan Kvarnbolund (norr om Örsundsbro) till E4 Bärbyleden i Uppsala.
Åtgärdsanalysen är en tjänstemannaprodukt som bygger på faktiska brister och ekonomiskas analyser. De åtgärder som uppges är en rekommendation och det är inte givet att det är dessa som kommer att genomföras.
– Vi gör ett underlag, sen hoppas vi på kloka politiska beslut, säger Mikael Klingstedt.