"De nya cykelställen förstör cyklarna"

Utrymmet i de nya cykelställen vid stationen är så knappt tilltaget att det kommer rapporter om avslitna broms- och växelvajrar och inparkerade cyklar.

Här blir det trångt om någon vill utnyttja platsen bredvid cykeln med cykelkorgen på sidan.

Här blir det trångt om någon vill utnyttja platsen bredvid cykeln med cykelkorgen på sidan.

Foto: Johan Heimer

Trafik2018-07-10 21:00

– Jag tågpendlar och har parkerat cykeln på stationen i tre år och aldrig råkat ut för något. Men efter två dagar med de nya ställen fick jag bromsvajern avsliten, säger Angie Tegehall som skrivit ett inlägg i UNT:s Facebookgrupp Pendlingskollen om saken.

Enligt kommentarerna till inlägget är hon inte ensam om att uppleva att utrymmet mellan cyklarna är i knappaste laget.

Ett annat bekymmer är att det i praktiken kan bli omöjligt att få ner sin cykel från den övre våningen om någon parkerat en cykel med cykelkorg på platsen bredvid, eller en cykel med barnsits på platsen under. Olika cykelmodeller har styren i olika höjd och bredd, vilket gör att det kan bli krockar när man ska ta ner cykeln, trots nivåskillnader mellan platserna.

– När cykelstället står på marken går det att lyfta ur cykeln när det är trångt. Men det är omöjligt när den står en och en halv meter upp i luften, säger Angie Tegehall.

De nya cykelställen är av märket Falco och säljs i Sverige av företaget Modulkonstruktion. Jonas Lundkvist, vd för företaget, säger att cykelstället är en beprövad modell.

– Den här modellen har utvecklats i 15–20 år och är mycket vanlig i hela Europa, säger han.

Har ni sett att det är några problem med att de är för smala?

– Det funkar för de flesta cyklar. Men alla cyklar får inte plats i alla cykelställ.

Enligt Jonas Lundkvist finns cykelställen med olika breddmått mellan cyklarna. Leveransen till Uppsala är enligt kommunens specifikationer.

På företagets hemsida rekommenderar man dock modellen med det smalaste måttet, 375 millimeter, mellan cyklarna. Jonas Lundkvist säger att rekommendationen är till för den som vill få plats med så många cyklar som möjlgt. Om man ska vara säker på att cyklarna inte hakar i varandra behöver man ha 600–700 millimeters mellanrum.

– Standardmåttet med 375 millimeter är det absolut vanligaste. Det finns några enstaka beställare som vill ha cykelställ med 500 millimeters avstånd, men det har aldrig hänt att någon beställer bredare än så, säger han.

Roger Lindström, områdeschef på stadsbyggnadsförvaltningen, säger att kommunen inte har fått ta emot några negativa synpunkter på de nya cykelställen. "Eftersom att det är en relativt ny typ av cykelställ i Uppsala håller vi fortsatt koll på hur de fungerar och används. Vi överväger även att sätta upp informationsskyltar med instruktioner", skriver han i ett mejl.

Har du upplevt problem med de nya cykelställen? Kommentera i Facebookgruppen UNT Cykelkollen.

12 000 cykelparkeringar i city

I centrala Uppsala finns 12 000 p-platser för cykel, 1 700 av dem är i tvåvåningsställ. Det senaste tillskottet är cykelställ i två våningar vid centralstationen på ytan närmast Stadshuset.

Just nu är en cykelparkering vid stationen avstängd för bygget av cykelparkeringsgaraget. Det nya garaget finansieras delvis med statliga pengar via stadsmiljöavtal. Enligt planerna ska det stå färdigt hösten 2019 och rymma 1 200 cykelplatser, varav ett 50-tal anpassade för specialcyklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!