664 felanmälningar bara i januari

Det har hittills varit en utmanande vinter för snöröjarna i Uppsala. Bara under januari kom 664 felanmälningar om snöröjningen in till kommunen.

På vissa tällen har inte ens de skyltade cykelvägarna snöröjts.

På vissa tällen har inte ens de skyltade cykelvägarna snöröjts.

Foto: Johan Heimer

Trafik2019-02-09 07:00

– Det är normalt utifrån förutsättningarna. Det har varit en vinter med fler insatser än vad som är normalt, säger Roger Lindström, driftschef på stadsbyggnadsförvaltningen.

Han säger att många av felanmälningarna kommer in medan traktorer och plogbilar fortfarande är ute och jobbar.

– Vi försöker kommunicera att innan entreprenören varit och plogat så kan inte felet ha uppstått. Men det förekommer också att avsnitt har missats. Efter avslutad insats har vi kontrollanter som åker runt och tittar.

Många av felanmälningarna rör gång- och cykelbanor. En skriver till exempel: "Vill en att det ska gå att cykla även vintertid är det brukligt att skotta/borsta/sanda cykelvägar och cykelfiler. Det är fullständigt obegripligt att detta ska behöva påpekas till årets cykelstad 2018 med tydlig målsättning att vara landets bästa för cyklister. Cykelvägen är full med uppkörd brun, grötig snö som uppenbarligen är orörd sedan den första snön föll för flera veckor sedan."

Tycker du att anmälarna är gnälliga?

– Jag skulle inte säga att folk är gnälliga. Man har lite olika måttstockar för vad man förväntar sig och man får utgå från varje individs förutsättningar. I år har det varit svårt med stora temperaturvariationer. Och många har förståelse för förutsättningarna.

I flera anmälningar står det att det är vägar som missats varje år. Hur ser ni till att återkommande fel rättas till?

– Vi jobbar successivt med entreprenörerna och påminner dem. I år kan det vara fler än vanligt eftersom det är nya distrikt och nya entreprenörer. Det är svårt att redovisa alla detaljer i en karta eller körorder, och det tar ett tag innan de lär sig sitt område och det sätter sig i förarnas medvetande, säger Roger Lindström.

Ett återkommande problemområde verkar vara tunnlarna under Tycho Hedéns väg. Varför får man inte ordning på snöröjningen där?

– Det är ett känt problem. Frihöjden är lägre, vilket gör att alla fordon inte kommer under. Då måste entreprenören backa ut, och det händer att de missar den snö de drar med sig tillbaka. Vi har haft dialoger med entreprenören om det här.

Totalt kostar snöröjningen en normalvinter ungefär 80 miljoner kronor. I den summan ingår även gatuvärmen i till exempel Carolinabacken och på gågatan. Hur mycket det kostat hittills i vinter har Roger Lindström inget svar på, mer än att kostnaden ligger över budget.

– Men vi slutar inte snöröja om pengarna i budgeten tar slut. Vi får lova att omprioritera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!