30 000 ton sand ska bort från gatorna

Trots att det fortfarande är minusgrader på nätterna har Uppsala kommun den senaste tiden börjat sopa bort sand och grus från gatorna.

Vårstädning. Uppsala kommun har inlett arbetet med att sopa bort sanden från gatorna.

Vårstädning. Uppsala kommun har inlett arbetet med att sopa bort sanden från gatorna.

Foto: Kattis Strömgren/Arkiv

Trafik2018-04-05 12:00

Under vintern har uppskattningsvis 30 000 ton sand lagts ut för att förhindra halka för bilister, cyklister och gångare. Nu ska sanden bort.

– Mellan 25 000 till 30 000 ton är en normalsiffra om man säger så. Det är ju gigantiska mängder, säger Roger Lindström, områdeschef på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Du är inte rädd att ni har börjat för tidigt?

– Visst, det är lite gambling att börja redan nu. Det kan hända att vi tvingas gå ut och sanda igen om det blir ny nederbörd, men för oss är det en kalkylerad risk. Mängden vi har tagit upp och den lilla sand som vi eventuellt får lägga ut en gång till kan vi hantera när vi putsar efteråt.

Att sanden tas bort redan nu har flera förklaringar.

– Rullgruset blir trafikfarligt och är svårt att cykla i. Det blir mycket olyckor på grund av det, säger Roger Lindström och fortsätter:

– Just nu är det också väldigt kallt och torrt väder, vilket gör att vi får problem med partikelhalterna i luften då det dammar mycket. Det är väldigt låg luftfuktighet.

Hur farligt är det med damm?

– Det är jag egentligen fel person att svara på, men det är normer som vi måste följa. Det är framförallt PM10-värden, som består av mindre partiklar som inte fastnar i slemhinnor och i näshår och som kan gå rakt in i lungorna, som är farliga.

– För att minska dem lägger vi även ut saltlake som binder dammet så att det inte ska virvla upp så mycket. Det är därför som gatorna kan se lite fuktiga ut inne i centrum.

För närvarande är centrum och genomfartsleder, som exempelvis Råbyvägen, Luthagsleden och Kungsgatan, prioriterade.

– Vi har påbörjat där de flesta rör sig. Övriga vägar har vi inte börjat med ännu eftersom det fortfarande är en del isbildningar kvar. Sandupptagningen görs i flera faser. Först tar man upp de stora mängderna och sedan putsar man så att det ska bli riktigt rent, säger Roger Lindström.

Tidigare år har startdatum för slutputsningen av gatorna i Uppsala varit i mitten av april.

Detta händer med sanden

Den insamlade sanden går sällan att återvända eftersom den blir söndermald under säsong. I stället får den ofta andra användningsområden. ”Antingen blir det byggmaterial när vi göra nya ridstigar och vandringsleder eller så kan vi använda det för att täcka över vid deponier”, säger Roger Lindström, områdeschef på Stadsbyggnadsförvaltningen på Uppsala kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!