Visningsträdgårdar ska bedömas och belönas och det är lätt att tro att det bara är det mest exklusiva som exponeras. Men för den som gillar trädgård finns det hur mycket idéer som helst att låna med sig hem. Chelsea inspirerar både i stort och smått, enkelt och luxuöst, gammalt och nytt.
Två saker sticker ut direkt: Växterna är viktigast och man ska plantera tätt!
Självklart är smockfulla rabatter ett sätt att få visningsträdgårdar att se ut som om de funnits där jämt, och det blir onekligen väldigt snyggt. Utan tillstymmelse till bar jord hamnar alltid växten i centrum. Se blomman, helt enkelt.
Mycket färg och form är också rätt. Glöm raka rader och ängsliga former. Ös på med mycket färg och blanda gärna olika bladformer, höjd och färgskalor. Var generös i rabatten!
I så gott som alla visningsträdgårdar finns det någon form av vatten. Ibland exklusivt - en ridå med droppande vatten, ett vattenfall eller en flytande trädgård - men det kan också vara ett enkelt blänk, mitt i en plantering. Vatten skapar ett bättre klimat och ger fina förutsättningar för insekter och fåglar, som i sin tur håller ohyra borta.
Sittplatser är också självklara och kan se ut på många olika sätt: Bänkar, stenar eller en enkel stol.
Om nu vallmo, lupin och kungsljus räknas till det vilda - och rent av till ogräsfamiljen - gäller det knappast för rosen, kanske den mest självklara trädgårdsväxten.
– Alla gillar rosor, säger David Austin Jr, som är andra generationen odlare av engelska rosor.
Han får medhåll av journalisten Agneta Ullenius som besökt och skrivit om trädgårdsutställningen 16 år i sträck och som 2012 gav ut en bok om Chelsea Flower Show.
– Här fick jag upp ögonen för engelska rosor. De går utmärkt på friland i Sverige. Men vill man ha dem i kruka går det förstås också, ute på sommaren och inne frostfritt på vintern.
Agneta har ett 40-tal austinrosor och besöker alltid David Austins monter för att lära sig mer om sina favoriter.
– Jag har klagat hos dem på min vita ’Winchester Cathedral’ som bara får svartfläckssjuka. Den ska jag nu byta ut mot en bättre sort som heter ’Tranquillity’, säger Agneta Ullenius som menar att alla blir klokare av ett Chelseabesök.
– Här kan man få en massa idéer om vilka växter som passar tillsammans och vilka färger som går bra ihop.
Hennes allra bästa tips är att köpa biljett till lördagen och stanna till klockan 16 då utställarna säljer ut sina växter. Gör man det kan man komma hem med en unik växt som inte har nått svenska plantskolor än.
Det tema som märks mer för varje år är att trädgården ska vara en plats för vila och återhämtning. En läkande plats för livet. Det viktiga är inte vad vi människor gör i trädgården utan vad den gör med oss. (TT)