Uppsalastudent namngav nationalblomma

Nu, när många andra blommor har vissnat, är det dahliorna som lyser upp i rabatterna. Dahlior har attityd, tar plats och är inte det minsta blyga. Hatten av för Mexikos nationalblomma!

Dahlior på fat. Ett stort fat, vatten, några dahlior och blad blir en vacker installation i trädgården.

Dahlior på fat. Ett stort fat, vatten, några dahlior och blad blir en vacker installation i trädgården.

Foto: Eva-Lisa Svensson

Trädgård2018-09-01 21:00

Sommaren och semestern börjar lida mot sitt slut. Också i trädgården och på balkongen har många växter tackat för sig och blommat färdigt för säsongen. Men det behöver inte bli brist på sprakande, spännande kulörer för det. Med några dahlior i dina favoritfärger kan du vara säker på att ha vacker blomsterprakt ända till frosten kommer.

Dahliorna är användbara som dekorationer till sensommarens fester, eller bara för att sprida skönhet vilken vardag som helst. Dessutom är de mycket populära hos insekterna.

Dahlian kommer ursprungligen från Mexiko och är landets nationalblomma. Det finns omkring 35 vilda arter, de flesta från ursprungslandet, men visste du att dahlian faktiskt blev uppkallad efter en svensk botanist? Mannen som fick äran att ge namn åt den vackra blomman hette Andreas Dahl och var lärjunge hos Carl von Linné vid Uppsala universitet. Enligt Svenska Dahliasällskapet tog han examen år 1776 och fick efter det jobb hos Claes Alströmer, en annan av Linnés lärjungar. Andreas Dahl studerade bland annat huruvida dahlians knölar var ätliga – de påminner faktiskt en del om jordärtskockan och växterna är släkt.

LÄS MER: Ta hand om dina dahlior

Som anställd hos Claes Alströmer fick Andreas ansvara för parken och trädgården på Gåsevadholms slott utanför Göteborg. Han gav sig ut på otaliga växtexpeditioner för att samla in material till både Alströmer och Linné, och i Uppsala arbetade han troget och ihärdigt med att samla in uppgifter till Linnés stora herbarium.

År 1787 blev Andreas Dahl docent i botanik vid Åbo Akademi, men dog två år senare, endast 38 år gammal. Två år efter hans död uppkallade den spanska botanikern Antonio José Cavanilles dahliasläktet efter honom.

De tjusiga, praktfulla skönheterna kommer i omkring 16 olika former, som kan delas in i olika grupper. I dag finns inte mindre än omkring 50 000 nya sorter, med andra färg- och formvarianter av den ursprungliga dahlian. Det är alltså fritt fram att botanisera fram de du gillar bäst! (TT)

Odla dahlior

Förgro: Beroende på var du bor kan du förgro knölarna i en hink. Använd planteringsjord med torv och sand. Placera knölarna på jorden med stamfästet uppåt. Täck med ett tunt lager jord. Vattna först när du ser att skotten kommer. Ställ hinkarna ljust på en plats som håller cirka 15 grader.

Utplantering: Vänj dahliorna långsamt innan du sätter ned dem i jorden. Ställ ut hinkarna under dagen och ta in dem på natten under någon veckas tid. När faran för frost är över är det dags att plantera ut dem, maj brukar vara en bra tid. Plantera knölarna på 10–20 centimeters djup och ge dem extra näring ett par gånger under växtsäsongen.

Skötsel: Dahlior är lättskötta. Vanlig trädgårdsjord, lite gödsel vid planteringen och under blomningssäsongen, samt vatten och solsken är vad som krävs. Dahlior tycker om sol men det går bra att odla dem i halvskugga. Vattna sparsamt i början, men mer när den har börjat växa. För att få en tätare och buskigare planta kan du toppa den när den är cirka 15–20 centimeter lång.

När frosten kommer: Oavsett var du bor i landet är det nödvändigt att du gräver upp knölarna och förvarar dem frostfritt över vintern. Direkt efter första frostnatten är det dags. Det syns tydligt – kyla får hela växten att säcka ihop.

Dahlians form

Här är några av de vanligaste dahliorna. Inom varje klass finns fler indelningar:

Kaktusdahlior – spetsformade långa strålblommor.

Bolldahlior – blomman är helt fylld och formad som en boll.

Pompomdahlior – liknar bolldahlior, men är mindre till storleken.

Enkel bladrosett med åtta strålblommor.

Pion – har flera platta eller svagt hoprullade ringar av strålblommor.

Vill du veta mer? Kika in på Dahliasällskapets hemsida.

Vinterförvara knölarna

Bästa sättet att vinterförvara dahliaknölarna är svalt, mörkt och torrt. Klipp ned stjälkarna så att 4–5 centimeter återstår. Det bidrar till att hålla knölen frisk och inte ruttna. När du har grävt upp knölarna, skaka bort jorden och låt dem torka ett par dagar på en tidning. Det ska vara svalt och frostfritt. När de har torkat tjocknar skalet, vilket skyddar dem mot uttorkning under vintern.

Skär bort gamla knölar eftersom de kan ge problem med uttorkning. De kvarvarande förvaras bäst i en papp- eller trälåda som inte är för tät. Lägg torv, torr sand eller spån i botten. Har du olika sorter, skriv namnen på knölarna vid lådans kant. Lådan ska stå mörkt, torrt och svalt tills våren kommer.

Botaniska fakta

Dahlior ingår i ett stort släkte av familjen korgblommiga växter, Asteraceae. De trädgårdsdahlior vi ser i våra rabatter i dag, Dahlia x hortensis, är alla hybrider från några av dessa. Det var spanjorerna som förde med sig blomman från Mexiko till Europa under 1500-talet. Aztekerna lär ha använt växten som medicinalväxt, till fester och ceremonier. Det tog tid innan den etablerades i Europa som den populära trädgårdsväxt den är i dag. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!