Ta hand om dina äppelträd!

Stora eller små, mjuka eller hårda. Variatiorna av äpplen är många, och för den som vill få ordning på sitt eget träd finns experten Per Axell till hjälp.

30 år som pomolog har gett Per Axell god kunskap om våra älskade fruktträd.

30 år som pomolog har gett Per Axell god kunskap om våra älskade fruktträd.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Trädgård2017-09-25 11:08

Vid slutet av en liten grusväg i Balingsta går träden i rött, gult och grönt. Men det är inte tack vare höstlövens inträde. Här har pomologen och trädgårdsmästaren Per Axell sitt hus, och med sin trädgård fylld av äpplen berättar han att årets säsong bjudit på både upp- och nedgångar. För äppelodlare innebär september säsongens klimax. Och det är fullt möjligt att ha egna äpplen även vintertid om man sköter sina träd på rätt sätt. Förutom yttre omständigheter som väder och vind kommer man en ganska bra bit med rätt kunskap och lite tålamod. 30 år som pomolog har gjort Per Axell både kunnig och tålmodig, och han är inte sen med att dela med sig av sina tips.

-Målet med att beskära äppelträd är att ge frukterna ljus och luft. Det vanligaste misstaget folk gör är att gå för hårt åt. Man måste planera väl och låta beskärningen gå i omgångar under 2-3 år så att inte trädet blir stressat. Folk tror att man ska plocka bort gamla och grova grenar, men jag tycker man ska vara försiktig. Det funkar att ta bort grenar som är 6-7 cm tjocka, då klarar ”såret” att läka, säger Per Axell.

Genom att beskära trädens grenar ger man frukterna tillräckligt med sol för att mogna. Dessutom vill man bli av med alla döda grenar som riskerar att föra in röta i stammen. På ett av många träd i Per Axells trädgård hänger inte mindre än åtta olika äppelsorter. Vissa är mattgröna och stora som en knytnäve medan andra påminner mer om jordgubbar till både storlek och färg. Men det finns större variationer än så. Totalt finns det så många som 350-400 olika äppelsorter i Sverige, och Per Axell önskar att fler människor kunde se de unika egenskaperna för varje sort istället för att se dem alla som en och samma frukt.

–En äppelpaj är inte bara en äppelpaj. Det blir olika smaker beroende på vilka äpplen man använder. Det är precis som att olika druvor ger oss olika vin, säger Per Axell och tar fram sin sekatör.

På baksidan av huset och i trädgårdens slut står ett ensamt träd i skugga. Just det här trädet har fått problem av att skogen strax intill inte bjuder in tillräckligt med solljus. Innan han ger sig på de döda grenarna visar Per en "rockhängare" i trädets stam. En rockhängare är den döda stump som blir kvar efter att en gren sågats av för långt ut från stammen. Men för den som nyligen skaffat sitt första äppelträd ligger ofta den stora utmaningen i att ta bort rätt grenar snarare än att undvika rockhängare. I början handlar det istället om att ge trädet bra förutsättningar till att växa på rätt sätt.

– För många som har nya och unga träd gäller det att uppbyggnadsbeskära. Man lägger grund för framtiden genom att välja ut grenarna som ska utgöra trädets stomme, säger Per Axell samtidigt som han knipsar av en gren som växer rakt upp i trädets krona.

–Grenarna ska gärna ha så stor vinkel som möjligt och vara jämnt utspridda. Det gäller att få grenar åt alla håll.

Per Axell äter helst ett äpple av den gröna sorten Grågylling. För trädgårdsägare som inte vet vad för sort de har i sin trädgård finns det under september möjlighet att få sina äpplen sortbestämda av experter. Och det är inte bara stor variation i antalet sorter. Hur man konsumerar äpplena kan också skilja sig åt. Medan de allra flesta tänker på äpplen i form av mos och must ser Per fler möjligheter för hur ett äpple kan ätas. Kan det till och med konkurrera ut potatisen till helgens soffhäng?

– Äpplen går alldeles utmärkt att torka och äta som chips.

patrik.dahlin@unt.se

Tips!

Använd dig av en sekatör och en sticksåg när du beskär. Ett stångredskap kan vara bra för att slippa klättra.

Planera för ditt träd. Det gäller att beskära i flera omgångar och låt det ta två–tre år. Ha tålamod och gå inte för hårt åt trädet. Ta inte bort grenar som är större än sex–sju centimeter i bredd. Då blir det svårt för grenarna att läka.

Vid plantering: Ha tillräckligt med bredd och använd dig av matjord. Sätt trädet lite högre än marknivån så att vatten kan rinna undan.

Inför vintern: Näta in ditt äppelträd så att inte harar, sorkar och andra gnagare kan gnaga på stammen. Vill du undvika att rådjur äter från kronan kan det vara bra med ett större nät. Trampa ned snön runt trädet för att göra det mindre attraktivt för sorkar, som annars kryper under snön.

Källa: Per Axell

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!