Vad är viktigt att veta om trädgårdens insekter?
– Att det finns många insekter som hjälper till i trädgården och alltså inte är skadeinsekter. Insekter och spindlar hjälper oss att odla och äter upp skadedjuren i trädgården. Det är också bra att veta vilka växter man kan plantera för att gynna de nyttiga insekterna. Om man jobbar med trädgården på rätt sätt så blir den både lättskött och trevlig.
Förra sommaren gav du ut boken ”Trädgårdsmyller”. Varför då?
– Det finns mycket skrivet om skadeinsekter, men inte lika mycket om våra nyttiga och trevliga insekter. Jag kände mig mogen att göra en bok eftersom jag skrivit mycket om detta i andra sammanhang. Meningen med boken är också att man ska förstå det större sammanhanget. Det som händer i liten skala i trädgården, händer i stor skala i jordbrukslandskapet.
Har du en favoritinsekt?
– Haha, ja absolut! Min favorit är en grupp solitärbin som heter pälsbin. Bland dem tycker jag speciellt mycket om de rödlistade svartpälsbina som är väldigt söta och gulliga och också lätta att känna igen. De här bina har varit försvunna, men 2016 upptäckte jag en koloni i Linnés Hammarby och för två veckor sedan ytterligare en i Ultuna.
LÄS MER: Så hjälper du bina på traven
Hur går en trädgårdsvandring till?
– Då går vi runt och tittar på insekter och växter. Nu handlar det mycket om pollinatörer som bin, humlor och fjärilar. Men vi pratar också om nyckelpigor, parasitsteklar och spindlar. Spindlar är jättebra i trädgården och har stor betydelse för biologisk bekämpning, som det kallas när de äter upp skadedjuren.
Vilka aha-upplevelser brukar deltagarna få?
– De flesta vet ju hur en humla ser ut, däremot är solitärbin okända för många. Det finns 230 olika arter och de minsta är bara 6–7 millimeter stora. Det tycker folk är förvånande. Sedan kollar vi på bladlössens naturliga fiender, till exempel nyckelpigelarver. Många vet inte att de ser helt olika ut jämfört med nyckelpigor. Det är bra att känna till så att man inte tror att nyckelpigelarven är ett skadedjur.