Drömmer du om dignande grönsaksland? Vill du slippa köpa grönsaker åtminstone under halva året? Många vill odla ätbart, och det är lätt att dras med i ivern när frökatalogerna kommer i början av året. Helt plötsligt har man planterat 15 gulliga pumpor och ett helt land med morötter i en cool, ny lila färg som man inte riktigt har användning för. Med en liten planering är det lättare att nå sitt mål. Olika grönsaker ger olika mängd skörd per kvadratmeter och arbetsinsats. Man bör dessutom tänka över sina lagringsmöjligheter innan man drar igång. Att odla löpande under säsongen är också mer effektivt, och ger dig färskt grönt ända in på vintern.
Vad äter du?
– Börja med att tänka över vilka grönsaker du faktiskt äter och hur mycket det går åt hemma. Lägg sedan till lite extra, om det är något som inte växer som det ska, säger Marie Mandelmann.
Sedan 1996 driver hon Mandelmanns trädgårdar på Österlen, tillsammans med sin man Gustav Mandelmann. De har skrivit boken "Självhushållning på Djupadal" (Bonnier Fakta, 2013) och kommer till sommaren ut med en ny bok om matlagning.
– Var och en får utgå från sina behov och smaker. Jag skulle till exempel kunna plantera tvåtusen purjolökar eftersom det är en favorit. Både att äta dem och titta på blommorna, säger hon och skrattar.
Genom att skaffa en överblick över vad som konsumeras under en vecka kan man räkna ut hur mycket grönsaker som går åt på ett halvår och ett år. Hur självförsörjande man kan bli får odlingsytan avgöra. För att kunna njuta av egenodlat under hela året bör målet vara en blandning av färska grönsaker, som sallad och rädisor, och lagringsbara - som potatis. Odlar man bara grönsaker för lagring är det lätt att ledsna i väntan på att få äta av sin skörd.
Lagringsmöjligheterna är viktiga att fundera över. Har man en källare går det bra att spara mängder av rotfrukter, men bor man i lägenhet och odlar på kolonilott måste man hitta andra lösningar.
– På en balkong kan man lagra i frigolitlådor med sand i, tipsar Marie Mandelmann.
Ett annat alternativ kan vara att lagra genom att förädla. Morötter kan till exempel syras eller förvällas och frysas om de är små.
Tomater är ett exempel på en grönsak som både kan ätas färsk och lagras på en mängd sätt. Det går att frysa hela tomater, eller göra ketchup, såser och mjölksyra dem.
– Gillar man tomater och har möjlighet att odla i växthus ska man ha minst en planta per familjemedlem, men gärna fler, säger Marie Mandelmann.
Utöver vardagsbehovet kan det vara bra att fundera över eventuella fester.
- Ska man till exempel ha en midsommarfest med en massa gäster och vill servera egen sallad behöver man två månaders framförhållning. Då hinner man plantera rätt mängd och salladen hinner växa upp.
Marie Mandelmann säger att ett vanligt misstag som nybörjaren gör är att sätta allt på en gång.|Om man i stället planterar lite i taget under hela säsongen får man också olika färska grönsaker under en längre period, och dessutom utnyttjar man odlingsytan bättre. När vitlöken, som planteras på hösten, är skördad under sommaren kan man plantera asiatiska bladgrönsaker på samma ställe. De mår bara bra av att planteras senare.|
Sätter man sedan vintersallad kan man plocka den ända in på vintern. Det är bara att skotta undan snön och skörda, tipsar Marie Mandelmann.
– Det är härligt. Då tar man fram sina syrade grönsaker och kompletterar med lite fräsch klorofyll. (TT)
bostad@unt.se