Så beskär du ditt äppelträd

Nu är det hög tid att plocka fram sekatören och frisera ditt äppelträd. Men hur, när och varför? Trädgårdsintendenten Annika Vinnersten vägleder dig genom beskärningsmyternas snåriga lövverk.

"Mitt främsta tips är att inte vara rädd utan våga klippa", säger Annika Vinnersten.

"Mitt främsta tips är att inte vara rädd utan våga klippa", säger Annika Vinnersten.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Trädgård2018-09-21 12:00

På tisdag är det Äpplets dag i hela Sverige, men redan till helgen firas äpplets dagar på Linnés Hammarby strax utanför Uppsala. Där kan du musta dina äpplen, få hjälp att sortbestämma och lära dig beskära äppelträd.

Just beskärning är nyckeln till ett välmående träd och god frukt, och det görs bäst under JAS-perioden (juli, augusti och september) menar Annika Vinnersten, trädgårdsintendent vid Uppsala linneanska trädgårdar.

– Det bästa är att beskära under just JAS-perioden, för då läker trädet fortare. Många kanske inte vill beskära då för att det fortfarande finns frukt i träden – men det är just därför det är bästa tillfället att ta till sekatören.

Annika Vinnersten förklarar att ett träd som fortfarande bär frukt har använt mycket energi och är på väg ner i vila snart. Trädet riskerar alltså inte att förlora så mycket vid beskärning. Det återhämtar sig fort och dessutom får man inte så mycket vattskott. Men varför ska man ens beskära till att börja med?

– Det finns många vilda träd som aldrig blir beskurna som bär massor av frukt, men om vi äter äpplen från dem så upptäcker vi att äpplena är små, sura och hårda. För att få bra frukt och hållbara träd som inte rasar ner och knäcker grenar bör man alltså beskära.

Vilket är det vanligaste felet men gör när man beskär sitt äppelträd?

– Man klipper för mycket. Under ett års tid ska du aldrig ta bort mer än en tredjedel av lövmassan. Ett träd är ju ungefär lika stort under mark som över mark. Och klipper du bort mer finns det inte tillräckligt med blad som kan ge energi till trädet.

Ett annat misstag är att försöka klippa trädet på ett annat sätt än det var tänkt från början.

Annika Vinnersten berättar att det generellt sett finns två vanliga äppelträdsmodeller. Det ena är det klassiska, nedvikta, paraplyträdet som är ganska kort och gör det enklare att plocka frukten. På den andra, längre typen låter man kronan ostört växa uppåt, som på ett träd i skogen.

– Allt beror på hur det var tänkt att växa från början. Flyttar du in i en trädgård där du har ett gammalt 40-talsträd som är som ett paraplyträd är det ingen idé att försöka ändra modellen och få den att växa uppåt. Det blir inte snyggt och inte bra. Man ska inte jobba mot naturen utan jobba med den.

Framförallt vill Annika Vinnersten uppmana till mod.

– Mitt främsta tips är att inte vara rädd utan våga klippa. Fruktträd är tåliga, de repar sig.

5 TIPS

Här är Annika Vinnerstens bästa beskärningstips:

1. Använd en sekatör som fungerar som en sax. Båda bladen ska röra sig mot varandra.

2. Om du använder en såg ska det vara en beskärningssåg och inte en fogsvans, och aldrig en motorsåg.

3. Klipp vid grenkragen och inte mitt i grenen.

4. Klipp alltid bort det om är sjukt eller dött.

5. Klipp bort grenar som skaver mot varandra – det skapar sår och möjliggör svamp och infektioner.

Äppeldagar vid Linnés Hammarby

När? 22–23 september, kl 11–16.

Vad händer? Musta dina äpplen och få hjälp med sortbestämning (ta med fem fina äpplen per sort). Visning hur fruktträd ska beskäras och information om äppelsjukdomar.

Läs mer om äppeldagarna här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!