Klockan är strax efter halv tio och solen har just letat sig runt husknuten hemma hos familjen Aldén. Samtidigt som de första strålarna träffar poolens turkosa vatten gör åttaåriga Leo bomben för första – men inte sista – gången den här dagen. Hans sexåriga syster Ella kan inte simma och tar det lite lugnare. Men med flytpuffar på och med hjälp av trappan längs poolens gavel är också hon snart i vattnet.
Den rektangulära poolen som mäter 3,5 gånger 6,5 meter rymmer totalt 34 000 liter vatten och har ett djup på en och en halv meter. Ovanför finns ett skyddande tak som glider på skenor. Taket kan enkelt skjutas bort från poolen i tre sektioner, vilket gör att man kan öppna en del men fortfarande ha resten av poolen täckt, behändigt om man vill ta ett dopp när det regnar.
– När vi skulle välja poolskydd tog vi ett tak, det kändes mest praktiskt. Vi har en poolrobot som rengör men den behövs knappt eftersom det nästan inte hamnar något skräp i poolen. Taket gör att poolen håller värmen bättre, och på vintern behöver man inte böka med plåtar, säger pappa Niklas.
När det gäller materialen i poolen har familjen gjort samma val som många andra poolbyggare gör i dessa tider: trästomme och en “liner”, det vill säga en duk av pvc som håller vattnet på plats och ger poolen ett estetiskt intryck. Det är populärt med kakelmönster – riktigt kakel skulle dock hamna i en helt annan prisklass. Kulören på duken präglar vattnets ton, en blå duk ger till exempel ett klarblått vatten. Den Medelhavsturkosa tonen i familjens pool kommer av en sandfärgad nyans på linern.
Under en lucka i trädäcket vid poolens ena ände gömmer sig maskinrummet. Här finns reningsverket med sandfilter, cirkulationspump och en uv-lampa som reducerar bakterierna och minskar behovet av klor. Det gör underhållet minimalt, enligt Niklas.
– Man kastar ned en klortablett i veckan och kör poolroboten var fjortonde dag. Annars är det inte mycket jobb.
Mycket jobb var det däremot med att anlägga poolen. När de hade bestämt sig för proportioner och placering – med hänsyn till antal soltimmar och avstånd till hus respektive tomtgräns – var de spända på hur mycket markarbete som skulle krävas. En grävare fick komma och göra ett prov.
– Det visade sig att det var berg under nästan hela det nuvarande poolområdet. Vi skulle få spränga och frakta bort sten från en yta på fem gånger åtta meter. Då fick vi en svacka och funderade på att lägga ned. Men vi hade redan berättat för mycket för barnen, så det blev svårt att backa ur.
Sagt och gjort. Processen drog igång i augusti förra året och var fortfarande inte klar till vintern. Men i soliga maj började poolen och trädäcket se färdigt ut, och lagom till Leos födelsedag i juni kunde den invigas. Med facit i hand är det ingen i familjen som ångrar sig, särskilt inte Ella och Leo som badar varje dag. Och även föräldrarna märker att umgänget har förändrats och förenklats med poolområdet. Det blir ett enklare sätt att umgås med andra barnfamiljer. När kvällssolen ligger på kanske man drar igång grillen medan den yngre generationen badar en stund till.
– Vi märker att folk med barn ofta och gärna kommer och hälsar på. Det har blivit fler oplanerade besök sedan vi skaffade pool, säger Niklas. (TT)