Chilipepparn har tagit svenska folket med storm. De senaste åren har frukten blivit enormt populär. Inte minst hos unga människor som aldrig har odlat förr. Den är ganska lätt att lyckas med och man behöver inte ens ha trädgård. Men det gäller att börja tidigt och ha tålamod för att få ett bra resultat.
Styrkan är det som ofta uppmärksammas. Det görs mängder med filmer som läggs ut på nätet där man tävlar om vem som kan äta den starkaste chilin. Men hettan varierar från obefintlig, som i paprika, till superstark och de verkliga kännarna framhäver i stället smaken och doften.
Rune Brand i skånska Vinslöv föll för chili efter en middag i Edinburgh i slutet på 1970-talet.
– Vi gick till en indisk restaurang och beställde in en soppa. Det var som en chock. Soppan tog aldrig slut, jag svettades lika mycket som jag åt, berättar Rune.
Efter det var han fast. I dag går det inte en dag utan att han använder chili i matlagningen i någon form.
Rune och hans fru Bitte odlar cirka 150 sorters chili i sina växthus på Örtagården i Vinslöv och i Portugal. De säljer fröer via sin egen hemsida och till svenska och europeiska återförsäljare.
För honom spelar inte styrkan så stor roll.
– Smaken är absolut viktigast, en smak som innehåller otroligt många olika nyanser. Och doften. Många av de starkaste sorterna har en doft som kan kännas flera meter bort.
Rune Brand har varit med på flera chiliprovningar när man testar smaken på chili.
– Då brukar jag tugga på en ”Hot Lemon” ett par timmar i förväg för att vänja sinnena vid styrka och smak.
Rune Brand har sålt chilifröer på postorder sedan 1992 och hans chiliodling är bland annat känd för sorten ’Blondie’. Den är helt vit och behåller sin vita färg genom hela mognadstiden.
Chili har en lång utvecklingstid och därför är det bra att börja tidigt. Första sådderna ska i jorden redan nu. (TT)