Skyltarna bär texten ”Produktion endast för restaurang” och står på två långa odlingsbord i det stora växthuset, som annars innehåller det mer väntade i en handelsträdgård. Just de här blommorna är bokade av en grönsaksgrossist i Stockholm – som i sin tur har den exklusiva krogvärlden som kund. Bland dem Operakällaren.
Men vi ska inte gå händelserna i förväg.
Året är 2010. Kronprinsessan Victorias bröllop med blivande prins Daniel planeras som bäst. Källarmästare Stefano Catenacci på Operakällaren har en idé: Han ska pryda en del av förrätten – som ”råkar” vara torskrygg - med blomblad i blått och gult. Frågan går till Tuna Trädgårdar i Örsundsbro. Kan ni leverera ätbara blommor i önskade färger?
– Idén med färggranna blomblad var egentligen ingen överraskning. Men det var varmt och sommar, alltså inte optimalt för de penséer vi behövde för färgernas skull. Risken fanns att plantorna helt enkelt skulle säcka ihop!
Det fick naturligtvis inte hända. Birgitta Jerpdal och hennes medarbetare pysslade om blommorna flera gånger om dagen ... och lyckades: Vackra penséblad i gult och blått till 600 portioner!
– Till den privata middagen kvällen före fick vi äran att komplettera champagnedränkta marshmallows med klint i blått och rosa.
LÄS MER: Recept med ätbara blommor
Succén var given. Plötsligt stod beställningarna på rad. Precis som de kungliga bröllopen. Dög det åt kronprinsessan fick det duga även till bröllopen för prinsessan Madeleine 2013 – när hon fick sin Christoffer – och för prins Carl-Philip och hans Sofia 2015.
Vilka blommor går att äta?
– Ringblommor, tagetes, lejongap, nejlikor och en hel del andra. Penséer är en favorit som finns i många färger. Men, det finns en del ”men” i sammanhanget.
Birgitta Jerpdal varnar å det starkaste för att bara sätta igång och botanisera i blomlådor och bland affärernas färggranna utbud:
– Du vet inget om hur blommornas bakgrund. Självklart, det måste handla om garanterat giftfri odling. Helt andra regler gäller för livsmedel, som vi nu pratar om, jämfört med prydnadsväxter.
I Tuna Trädgårds växthus finns inga gifter över huvud taget. Allt som också vanliga kunder förser sig med är giftfritt odlat och förädlat. Birgitta och hennes medarbetare gör allt jobbet själva.
Nja, inte helt själva. Till sin hjälp har de inte minst små nyttodjur av arten steklar som i den biologiska odlingens namn kalasar på allt som ens kommer i närheten av att kallas bladlöss.
– Förlåt mig, nu måste jag börja packa blommor för nästa leverans. Även om blombladen håller sig upp till en vecka i restauranternas kylar måste lagret fyllas på efter ett par dagar. Färggrann mat ligger i tiden.
Och på allt fler fat. Uppenbarligen.