Utan tak och väggar blir trädgården en ganska platt historia. Visst finns det många sätt att skapa höjd och rum utomhus, men klätterväxter spelar en viktig roll för att få till den mysiga, lummiga känslan man så gärna vill ha.
De är en stor tillgång när man till exempel vill försköna en tråkig förvaringsbod eller carport och dölja fula sophörnor och stuprännor.
I den lilla trädgården och på balkongen, där det är ont om utrymme, är de också mycket användbara. När man inte tror att man har plats med fler växter - då kan man ofta klämma in en till klätterväxt någonstans!
Eftersom det finns en hel del att välja på får trädgårdsarkitekten Gunilla Lundh vid Slottsträdgården Ulriksdal tipsa om sina favoriter.
- Bland de blommande är jag väldigt förtjust i klematis. Jag tycker de är väldigt fina när man låter dem klättra tillsammans med barrväxter, säger hon.
Det är inte konstigt att klematisen är poppis. Variationen på färger och former är enorm, det är lätt att hitta något som passar - oavsett vilken stil man har. Det finns de som blommar tidigt, både vår och höst och de som håller på hela sommaren. Mest lättskötta är dock de småblommande sorterna som når sin höjdpunkt på sensommaren.
En stor fördel med klätterväxterna är att man kan komma blommorna nära - man kan verkligen uppleva dem ordentligt. Den som är ute efter härlig doft kan välja mellan kaprifol, klätterrosor, luktärter, blåregn, jasmin, eller den exotiska akebian som luktar choklad. Varför inte insupa dem vid sittplatsen?
Har du utrymme så satsa gärna på en pergola med klätterväxter. Rätt placerad blir den snabbt en favoritplats i trädgården. Blanda gärna sorter som avlöser varandra i blomningen med rena bladväxter för att förlänga skönhetsintrycket.
- Vildvin och rådhusvin är bra klättrare till pergola. De kan bli väldigt höga och har enastående vacker höstfärg, tipsar Gunilla Lundh.
Särskilt förföriska är förstås pergolor med hängande klasar av blåregn eller vindruvor. Tidigare kunde mestadels skåningar njuta av dem, men sedan baltiska staketdruvor och det amerikanska blåregnet ’Blue Moon’ introducerats är det nu möjligt att leva drömmen ända upp till zon 5.
När man ska plantera en klätterväxt mot en husfasad finns det några saker som man bör tänka på. Det ena är vilken klätterteknik växterna har. Vissa, som murgröna klätterhortensia och vildvin, har häftrötter och -skivor som suger sig fast mot väggen.
- Har man en träfasad kan det vara lämpligt att välja en klätterväxt som växer mer slingrande på en spaljé i stället. Man bör också fundera över växtstödets förmåga att bära tungt. Vissa klätterväxter blir tyngre än vad man tror, säger Gunilla Lundh.
Det är också bra att sätta spaljén en bit ut från väggen, eftersom bladen blir fuktiga, och göra det möjligt att lossa den vid tillfällen när huset behöver målas om.
Växten bör planteras minst 50 centimeter från fasaden så att den inte står alltför torrt under taket.
Klätterväxter är också utmärkta som blickfång mitt i en rabatt, klängandes över en vacker obelisk till exempel. Sådana klätterstöd kan du enkelt bygga själv, gärna av vädertåliga träslag som lärk eller ek. Tänk bara på att förankra dem ordentligt i marken, så att de inte välter av vinden eller sin egen tyngd.
- Det många glömmer är att klätterväxterna också fungerar alldeles utmärkt som marktäckare i en slänt, säger Gunilla Lundh och tipsar särskilt om 'Clematis Praecox' som är mycket starkväxande och blommar länge, från juli till oktober.
Välj klätterväxter som passar ditt läge och plantera dem gärna nu så att de hinner växa till sig till sommaren. (TT)