Klipp till – det är vår!

Våren är lika delar väntan och förväntan. Trädgårdsprofilen Gunnel Carlson bjuder in i sin egen trädgård och tipsar om hur man väcker liv i växligheten efter vintern.

Sticklingsdags. Gunnel Carlson tipsar om att man kan ta många sticklingar från pelargoner som inte har klippts ner på hösten.

Sticklingsdags. Gunnel Carlson tipsar om att man kan ta många sticklingar från pelargoner som inte har klippts ner på hösten.

Foto: Björn Lindgren/TT

Trädgård2016-04-01 13:06

När tidiga våren äntligen kommer har man väntat så länge att det bara inte går att hålla sig längre. Lite löv måste tas bort från perennrabatten och några krukor planteras.

Det går bra. Det viktiga är att hålla koll på nattemperaturen och inte täcka av för mycket för tidigt.

Trappan kan behöva ny stil när det våras. Gräv upp trädgårdens egna lökväxter och sätt i kruka eller köp penséer och något fint perent gräs och plantera tillsammans. Sätt dem i större krukor eller fodra en korg med löv och mossa. Allt går att plantera i. När våren är över får de fortsätta sitt liv i någon rabatt.

Passa på att dela vårens lökar när de blommat över. Det är enkelt att greppa upp lökruggen, försiktigt dra isär den och sedan plantera ut dem i mind­re grupper på nya ställen i trädgården.

Beskärning kan vara knepigt. Överlåt det arbetet till proffsen om du är det minsta osäker. Men en enkel tumregel när det gäller bärbuskar är att de äldsta grenarna skärs bort ända nere vid marken. På så sätt föryngrar man busken varje år.

Rosor kan vara lite tidigt att klippa så länge det är risk för kalla nätter. Att de ska beskäras när björken har musöron är inte helt korrekt, snarare är det så att det går det väldigt fort när björken har fått musöron och det är lite i senaste laget då att klippa rosor som får fina skott tidigt. Håll koll på björken och när knopparna börja svälla, då är det dags att gå på rosorna med sekatören. På träd­pioner och hortensior klipper man bort alla torra toppar ned till översta färska skottet.

Växthuset behöver alldeles säkert en vårstädning. Det är mycket ohyra och skadedjur som kan ha gömt sig i springorna under vintern. Utnyttja vårens soligaste dag till att såptvätta glas och lister. Om du har ett orangeri där du övervintrat nerium, olivträd, citrus, aurikler och andra så kallade medelhavsväxter kan de nu byta liv från orangeri till växthus för att så småningom hamna i trädgården. Härda dem långsamt, vårsolen är skarp.

Komposten har tinat nu. Då kan det vara läge att vända runt försiktigt. Fyll på med löv och gräs från det du täckt av och vänd ned i komposten, sedan kan du lägga ut fin kompostjord i rabatterna om några veckor. Passa då också på att förstärka komposten med färdigköpt kogödsel för att det ska växa riktigt bra. Efter en vinter i viloläge behöver växter ny näring för att orka med.

De prydnadsgräs som fortfarande står kvar med sina torra stänglar går att klippa nu. Men var försiktig så att du inte skadar den nya grönskan som är på gång.

Bland växter som vet bäst själva när vintern är över finns till exempel magnolian. Med sina två skyddande höljen runt knopparna är den bäst på att släppa vinterkappan precis i rätt tid. Trollhasseln likaså. Den kan börja blomma i december och januari – men stannar upp om det blir kallt. Med plusgraderna kommer den igen. Vill man tjuvstarta med en blommande magnolia är det enkelt att klippa av en gren med mycket knopp och ställa i riktigt varmt vatten så blommar den inomhus inom någon vecka.

Så till det som är dags att så nu. Läs på påsen. Det är sällan lönt att börja för tidigt om man inte har värme och ljus i växthus som kan ge tillräckligt med energi. Många grönsaker går snabbast att så ute på friland i maj eller juni. Man vinner inte så mycket tid på att förkultivera.

Vill du ha blommande dahlior tidigt i trädgården är det jättebra att plantera knölarna i kruka nu. Lägg dem i vatten några timmar, så att de torra knölarna sväller, och plantera dem i vanlig plantjord i stora krukor. Om några veckor ­visar sig bladen och i maj kan du börja sätta ut dem i trädgården. Glöm bara inte bort att ta in dem om det blir frost. (TT)

Tre gröna tips

1. Gör en lasagne av det ­torra som du räfsar upp från rabatten. Lägg ut tidningar på gräset eller i en rabatt som behöver förnyas. Täck så stor yta som du vill plantera. Lägg grövsta riset underst och varva sedan med löv, ris och köpegödsel, till exempel kogödsel, tills du får en bädd på 30 centimeter. Det är ett snabbt sätt att få ny rabatt utan att behöva gräva. Gräset förmultnar under och det du sår gror snabbt utan konkurrens.

2. Skaffa nya pelargoner gratis. Ta sticklingar när du planterar om dina pelar­goner. Korta toppsticklingar rotas bäst i jord i kruka. Det tar någon månad, sedan börjar sticklingen växa. Plantera om när det behövs.

3. Glöm inte gödning! Alla växter behöver näring för att orka med en ny säsong. Jorden från i fjol är helt utan och fungerar bäst som utfyllnad. Läs på förpackningarna vilken gödsel som passar din trädgård bäst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!