Han älskar pelargoner

Lättskött, starkväxande och vacker. Det finns många skäl till att pelargonen är en av våra favoriter både på fönsterbrädan och i trädgården. Plantera om och ta sticklingar nu på våren.

Älskar pelargoner. "Pelargoner blir lätt lite trista, långa och gängliga, och därför vill man kanske beskära dem nu till våren.", säger Oddbjörn Skalleberg.

Älskar pelargoner. "Pelargoner blir lätt lite trista, långa och gängliga, och därför vill man kanske beskära dem nu till våren.", säger Oddbjörn Skalleberg.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Trädgård2016-02-19 11:30

Pelargonen är lätt att älska. Den är levnadsglad och blommar ivrigt utan att man behöver dalta speciellt mycket med den. Den finns i en rad sorter – med flikiga blad, hängande, i starka färger eller klassiskt och romantiskt blekblommande. Och den gillar det svenska klimatet.

– Vi har ett bra klimat för pelargoner. Den kommer från Sydafrika och gillar att det är torrt och hyfsat varmt och soligt på sommaren, förklarar Oddbjörn Skalleberg på Skalleberg Handelsträdgård i Järfälla utanför Stockholm.

– Samtidigt klarar den en del kyla.

I växthuset breder ett hav av pelargoner ut sig. Oddbjörn visar ivrigt den ganska nya tulpanpelargonsorten Linnea Andrea, som blommar med en kraftfull lila färg.

Nu på vårkanten kan man behöva pigga upp sina plantor. Det är egentligen inte nödvändigt att beskära dem, men det finns ofta skäl att göra det.

– Pelargoner blir lätt lite trista, långa och gängliga, och därför vill man kanske beskära dem nu till våren, samtidigt som man planterar om dem i lite större krukor, säger Oddbjörn Skalleberg och förklarar att pelargonerna blir buskigare och finare om man gör det.

De flesta sorter kan klippas ned riktigt ordentligt. Man bör använda en ren kniv eller sekatör och lämna mellan sju och tio centimeter kvar. Plantorna|kan ha tappat många blad nedtill över vintern, men det är bra om det i alla fall sitter ett blad kvar på grenen efter beskärningen.

Har pelargonen vuxit ur sin kruka, vilket de ofta gör på en säsong, är det dags att plantera om den. Då tar man försiktigt bort lös jord från rötterna och planterar på samma djup i en ny kruka.

När man ändå beskär sin blomma är det ett utmärkt läge att använda det man klipper bort som sticklingar och på så sätt utöka sin samling. Spara en bit, ungefär sju centimeter, ta bort de nedre bladen och eventuella blommor och stick ned stjälken i lätt fuktad jord i en liten kruka. Det går bra med egenrullade krukor av tidningspapper, eller små torvkrukor. Att försöka låta sticklingar bilda rötter i till exempel ett vattenglas är inte att rekommendera för just pelargoner. Överhuvudtaget ska man vara lite försiktig med vattning i början, det blir lätt för mycket.

– Man behöver inte heller sätta plast över sticklingarna, eftersom de inte gillar när det blir för fuktigt, säger Oddbjörn Skalleberg.

Så fort de har satt lite rötter planterar man den i en större kruka.

Pelargoner är ganska törstiga men en viktig regel är att låta plantan torka upp mellan vattningarna.

LÄS MER: Bästa tipsen för vackra pelargoner.

– Det är okej att bladen börjar hänga lite innan man vattnar igen, säger Oddbjörn Skalleberg och tillägger att utöver vatten är näring viktigt. Under sommaren kan man ge näring vid nästan varenda vattning.

Vi stannar upp vid ett hav av engelska pelargoner, en sort som vuxit i popularitet på senare år. De har de största blommorna inom pelargonsläktet – ända upp till sju centimeter i diameter.

Oddbjörn Skalleberg visar den ena favoriten efter den andra och det går inte att ta miste på hans entusiasm. Han säger att det är så roligt med alla nya sorter.

– Det är lätt att bli biten av det här. Det finns till och med ett ord för det ... pelargonist. (TT)

Tips

Lär och läs mer

”Älskade pelargoner” av Veronica Wägner (Bonnier Fakta, 2010). En passionerad pelargonsamlares erfarenheter och historier.

”Stora pelargonboken” av Susanna Rosén (Prisma, 2008). Innehåller fler än 300 sorters pelargoner. Tips på hur man sköter om och förökar.|

www.pelargonsällskapet.com

www.alltompelargoner.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!