Örterna i trädgården växer ofta fort, och det kan vara svårt att hinna använda allt i matlagningen. Men ett bra sätt att ta vara på deras rika smaker och dofter är att göra eget örtsalt. Det är inte svårt, de enda ingredienserna du behöver är just örter och salt.
Johannes Wätterbäck och Theres Lundén, aktuella med boken ”Alla fingrar gröna”, odlar rikligt med kryddor och är riktiga örtsaltsfantaster.
- Det är en häftig känsla att kunna spara en bit av trädgården på burk och ta fram den mitt i kallaste vintern, säger Johannes.
Johannes och Theres gör flera örtsalter under säsongen och fyller dem med vad som finns i trädgården just då. Om våren blir det till exempel olika löksalter.
- Ramslöksalt är till exempel jättegott till torsk, och vitlökssalt till den ugnsstekta potatisen. När man även använder vitlöksblasten får saltet en fin limegrön färg, säger Johannes.
På sommaren, när kryddorna finns i överflöd, brukar de blanda ned alla möjliga sorter i saltet.
- Då får vi ett väldigt gott salt som vi använder till allt möjligt - soppor, sallader, grytor, örtsmör - ja till och med i dippsås med gräddfil, säger han.
Som nybörjare kan man förstås också välja att göra salter med varje krydda för sig och sedan prova att blanda ihop dem i olika mängd tills man hittar en god smakkombination. Har man ett köpt örtsalt som man tycker om kan det vara en bra idé att hämta inspiration från innehållsförteckningen. Tänk då på att ingredienserna står i fallande ordning och att därför använda mest av det som står först.
När man komponerar sitt örtsalt kan man också fundera på vad för typ av mat det främst ska användas till - lamm, fisk, fläsk, eller kanske böngrytan - och välja kryddor efter det.
En annan idé är att härma smakblandningar från ett visst land eller region vars mat man gillar. Blanda i lavendel som i Provence, använd toscanska smaker som rosmarin, salvia och vitlök, eller gör ett salt med oregano som i grekiska grillrätter. Känner du för en annorlunda färg på saltet kan du till exempel göra det rosa med rödbeta eller använda röd basilika som ger en grålila nyans.
Saknar du någon krydda i din egen örtagård kanske grannen har det du önskar, eller så kan du köpa till just den ingrediensen.
Ett grovt havssalt brukar rekommenderas vid tillverkning av örtsalt. Hur mycket kryddor man vill använda i förhållande till mängden salt är en smaksak, men på ett ungefär kan en deciliter salt till fyra deciliter örter vara lagom. Ju mer kryddor man har i desto saftigare blir konsistensen och ju längre tid tar det att torka. Går det långsamt kan man skynda på processen i ugnen på låg värme.
- Vi brukar använda ett kilo kryddor till ett kilo salt, och torkar örtsaltet en meter ovanför vår kamin på ett myggfönster, säger Johannes Wätterbäck.
När saltet är helt torrt är det dags att bestämma vilken konsistens det ska ha. Man kan hälla upp det direkt i en kryddkvarn, mortla det till ett fint pulver, eller sila det - och på så vis få både ett grovt och ett finkornigt salt.
Sedan återstår bara att hälla upp det på fina burkar och skriva på etiketter. När du lär känna de olika smakerna kan du klura på hur du kan förfina saltet ytterligare nästa år. Blir det många burkar i skåpet är det också en utmärkt present att ta med på en middag. (TT)