Gör buketten som ett riktigt proffs

Att köpa ett tiopack tulpaner och ställa i en vas är ett vanligt sätt att pigga upp köksbordet. Med några enkla knep blir vårbuketten mycket snyggare.

Snitta. När buketten är klar snittas stjälkarna diagonalt. Det gör man för att öppna upp kärl och silrör.

Snitta. När buketten är klar snittas stjälkarna diagonalt. Det gör man för att öppna upp kärl och silrör.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Trädgård2016-03-07 15:29

Snittblommor har fått en mer framträdande roll i våra hem, och att köpa en vacker bukett och ställa på bordet hör inte längre bara högtiderna till. Anette Strahl, som är florist och äger en blombutik i Sollentuna, märker en tydlig förändring.

– Tidigare var snittblommor något man mest köpte för att ge bort, men nu är det många som köper blommor till sig själva – bara för att det är snyggt, säger hon

Hon tror att en av anledningarna är att snittblommor ofta syns i inredningsprogrammen på tv.

– Många tycker också att det är lättare att köpa nya snittblommor än att sköta om krukväxter. Det är bara att fylla på vatten.

Anette Strahl säger att svenskarna är ett traditionellt folk när det kommer till blommor. Vissa hör julen till, andra påsken och våren.

– Man säljer ju inga amaryllis efter nyår i Sverige direkt, trots att det räknas som en vårblomma i andra länder, säger hon och skrattar.

När det kommer till buketter håller vi oss ofta till säkra kort. Och den riktiga klassikern i svenska hem är att ställa ett eller två tiopack tulpaner i en glasvas. Svenskarna köper faktiskt mest tulpaner i världen.

– Det kan vara nog så vackert med bara tulpaner i en vas, men det är ganska lätt att piffa upp buketten lite, säger Anette Strahl.

Stjälken på tulpaner, liksom på andra blommor, ska alltid snittas innan man ställer blommorna i vatten. Det är för att öppna kärl och silrör som suger upp vatten. På de flesta blommor är ett diagonalt snitt att rekommendera, men på en bukett som enbart innehåller tulpaner går det bra att skära rakt av. Blad som sitter långt ned på stjälken tas bort. Hamnar de i vattnet påskyndas nämligen bakterietillväxten.

Ett enkelt knep för att göra buketten roligare är att kombinera blåbärsris och tulpaner. Börja med att fylla en vas, gärna en lite lägre och vidare variant, med blåbärsris. Riset bildar då en stomme. Stick sedan ned tulpanerna runt om i riset. Blåbärsriset låser fast blommorna och bildar en snygg och lite taggig kontrast mot tulpanens mjuka form.

– Riset är populärt att använda i buketter. Det håller länge och det börjar så småningom blomma med små skira vita blommor, säger Anette Strahl. Hon tillägger att även annat ris från naturen och trädgården är vackert i bukett, och pekar på kvistar från päron som blommar fantastiskt vackert i skyltfönstret.

Den som vill kliva upp ytterligare ett snäpp på floristpallen satsar på att binda en bukett i spiral. Det är en klassisk metod som ger en större och luftigare bukett. Anette Strahl väljer att kombinera eukalyptus och vita tulpaner. Mot den skirt gröna tulpanen utgör eukalyptusens silvriga bladverk en vacker kontrast.

När man binder i spiral börjar man med att rensa stjälkarna från blad, så att man får ett nätt bindställe. Lägg de första två blommorna i kors, och fortsätt sedan att addera blommor. Det är viktigt att stjälkarna hela tiden ligger åt samma håll. Håll buketten stadigt i handen, men snurra ofta så att den byggs jämnt på alla sidor. Bind ihop den hårt med ett fint band eller snöre. Avslutningsvis snittar man stjälkarna diagonalt med en vass kniv. Har man gjort jobbet ordentligt kan buketten stå av sig själv.

Vilka färger man använder är förstås en smaksak, men det är bra att tänka på att ha en dominerande färg – det skapar harmoni. Anette Strahl tycker att vi har blivit lite modigare vad det gäller färger, till exempel säljs den klassiska liljan inte längre bara i vitt.

Bland blommorna som trendar syns ranunkel och pion. Men vilken blomma som är vår favorit råder inga tvivel om.

– Vi vill inte vara utan våra tulpaner nu när våren är på gång, säger Anette Strahl.

Tips Tänk på att ...

... blommorna fortsätter växa i vattnet. Olika sorter växer olika snabbt, till och med olika tulpansorter|och färger skiljer sig åt.

... kontraster och former. Tre runda former med olika struktur, till exempel ranunkel, tulpan och krysantemum blir fint ihop.

...ha rikligt med vatten i vasen och fyll på allt eftersom. Det är det bästa sättet att få blommorna att hålla. Men låt inte blommornas blad stå i vattnet.

... en bundenbukett, till exempel i spiral, ska ha bandet runt stjälkarna kvar, annars faller den isär. Om du binder själv – använd gärna ett band som smälter fint ihop med färgerna i buketten.

...tre sortersblommor kan vara lagom att jobba med i en bukett.

...placera en sort på tre ställen inne i buketten, så att det bildar en trekantsform.

... använda naturmaterial. Forsythia, päron och blåbärsris blir vackert i bukett. Grenar slår ofta ut inomhus i buketten.

... om man blandar påskliljor med andra blommor i en bukett ska man inte snitta stjälkarna på påskliljorna. De utsöndrar en gelé som skadar de andra växterna.

... aldrig ställa blommor nära frukt som avger etylengas vilket påskyndar blommornas åldrande.

Källor: Anette Strahl, Blomsterfrämjandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!